11
Ταξίδια και αναψυχή

Η κάμερα μεταφράζει ζωντανά

Για τα μεταφραστικά apps έχουμε ξαναμιλήσει. Είναι πράγματι εκπληκτική η εξέλιξη της τεχνολογίας σε τέτοιο βαθμό που σου επιτρέπει να καταλαβαίνεις μια ξένη γλώσσα, είτε ταξιδεύεις, είτε απλά διαβάζεις ένα βιβλίο και έχεις ελλείψεις στο λεξιλόγιο. Μπορεί η μηχανική μετάφραση να μην έχει ακόμα φτάσει στο σημείο να αντιλαμβάνεται το νόημα των εκφράσεων, αλλά να μεταφράζει λέξη προς λέξη, ωστόσο τα translate apps είναι ένα πραγματικό καθημερινό βοήθημα για όλους, όσοι ασχολούνται με κάτι πέρα από τα Ελληνικά.

Μια καινοτομία που εντυπωσιάζει στα σύγχρονα translate apps είναι η δυνατότητα μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο αυτό που βλέπει η κάμερα. Σε αυτό βοήθησε η αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος των smartphones, καθώς πλέον το app σε συνδυασμό με την κάμερα μπορεί να περιλαμβάνει δυνατότητες OCR (optical character recognition) αναγνωρίζοντας το κείμενο στην εικόνα το οποίο κατόπιν «αποστέλλεται» στη μεταφραστική μηχανή για τα περαιτέρω.
Ας δούμε όπως πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη δυνατότητα που σε βοηθά να «διαβάζεις» ταμπέλες, πινακίδες και μενού εστιατορίων σε όποια γλώσσα θέλεις.

Microsoft Translator

Ξεκινάμε από το Microsoft Translator, που διατίθεται δωρεάν για όλες τις πλατφόρμες, καθότι κατά τη γνώμη μας, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι από τις καλύτερες στον τομέα του picture translating και αυτό διότι δεν εμφανίζει απλά το κείμενο που αναγνώρισε σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο, αλλά ακριβώς επάνω στην εικόνα που «βλέπει» η κάμερα. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό λειτουργεί ως εξής:

Αφού ανοίξεις την εφαρμογή πάτα το εικονίδιο της κάμερας που βρίσκεται στο κάτω μέρος κεντρικά για να ενεργοποιηθεί η κάμερα. Εάν δεν θέλεις να επιλέγεις αρχική γλώσσα με το χέρι επίλεξε το «Detect» ώστε η εφαρμογή να κάνει αυτόματη αναγνώριση. Ως γλώσσα μετάφρασης επίλεξε αυτή που επιθυμείς και σε δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το μεταφρασμένο κείμενο επάνω στην εικόνα που τράβηξε η κάμερα. Πιο απλό δεν γίνεται.

Μπορείς να αντιγράψεις το κείμενο για να το χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις, καθώς και να κατεβάσεις στη μνήμη του κινητού σου τις γλώσσες που θέλεις για να μην απαιτείται κάθε φορά σύνδεση στο Internet.

Google Translate

Το Google Translate χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο, αλλά με περισσότερα βήματα: Πάτα το εικονίδιο της κάμερας, επίλεξε την αρχική και τελική γλώσσα (η αυτόματη γλώσσας δεν λειτουργεί στην κάμερα, αλλά μόνο στο κείμενο ή τη φωνή) βγάλε τη φωτογραφία που θέλεις και κατόπιν με το δάχτυλο επίλεξε την περιοχή κειμένου. Η μετάφραση θα εμφανιστεί σε ξεχωριστό πλαίσιο το οποίο και εδώ μπορείς να την αντιγράψεις για να την χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις.