7
Τεχνολογία

Η εποχή του 5G έρχεται. Και είναι συναρπαστική!

Η εποχή του 5G έρχεται. Και είναι συναρπαστική!
Ο διάδοχος του 4G που θα απογειώσει την εμπειρία της ασύρματης δικτύωσης βρίσκεται προ των πυλών. Το 5G θα φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες και βεβαίως στις mobile υπηρεσίες και βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι πιστεύεις.

Streaming, virtual reality, augment reality, AI και άλλες συναρπαστικές τεχνολογίες ετοιμάζονται να βρουν από τις κλειστές πόρτες των εργαστηρίων και να έρθουν με τη μορφή νέων υπηρεσιών και apps στις συσκευές, φορητές και μη. Όλα τα παραπάνω έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε bandwidth, που σημαίνει ότι η τεχνολογία μετάδοσης θα πρέπει να αλλάξει. Για μια ακόμα φορά.

Το 5G είναι ο διάδοχος του 4G που ίσως απολαμβάνεις χάρη στα πακέτα της COSMOTE και υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα όλες τις τεχνολογίες που αναφέραμε στην αρχή, αλλά και άλλες που ίσως δεν έχουμε φανταστεί ακόμη.

Για να δείξει σε όλους τον νέο συναρπαστικό κόσμο που έρχεται η COSMOTE παρουσίασε, πρώτη στην Ελλάδα την τεχνολογία 5G. Συγκεκριμένα, σε ζωντανή επίδειξη που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη Nokia, η COSMOTE πέτυχε ταχύτητες έως 4,5Gbps και έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να ζήσει την εμπειρία 5G μέσα από εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.

VR video streaming μέσω 5G; Κι όμως έγινε!

Οι επισκέπτες του περιπτέρου COSMOTE στο συνέδριο InfoCom World είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν την κορυφαία εμπειρία 5G παρακολουθώντας 360° video streaming μέσα από μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας, με πολύ υψηλή ταχύτητα, κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία, και χωρίς καμία διακοπή. Με τον τρόπο αυτό, COSMOTE και Nokia, αξιοποιώντας τη φασματική περιοχή στα 3,5GHz και τις δυνατότητες της τεχνολογίας 5G, έδωσαν μια «γεύση» από το μέλλον.

Τα καλύτερα έρχονται

Η τεχνολογία 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, προσφέροντας έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα. Οι μέγιστες ταχύτητες θα φτάνουν έως και τα 10Gbps, ενώ θα είναι διαθέσιμη σε όλο το δίκτυο μέση ταχύτητα 100Mbps. Ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μελλοντικές τεχνολογικές λύσεις που θα πρέπει να αναμένουμε είναι εμπορικές εφαρμογές και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα σε τομείς όπως έξυπνες πόλεις, e-health, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και media.