4
Υγεία & Fitness

Ηρεμία και συγκέντρωση

Ηρεμία και συγκέντρωση
Ηρέμησε και συγκεντρώσου ακούγοντας συγκεκριμένους ήχους περιβάλλοντος από τα ακουστικά του υπολογιστή σου.

Πρέπει να συγκεντρωθείς για κάποια σημαντική δουλειά. Όμως, είτε βρίσκεσαι σε ένα θορυβώδες γραφείο είτε οι ήχοι του περιβάλλοντος στο σπίτι σου, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: δε μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου στο προκείμενο. Μπορεί ακόμη να θες να διαβάσεις απλά ένα βιβλίο με την ησυχία σου, αλλά αυτή η ησυχία σου θρυμματίζεται από ήχους του περιβάλλοντος όπως περαστικά μηχανάκια, μωρά που κλαίνε σε κάποιο διπλανό διαμέρισμα, σύρσιμο επίπλων, πόρτες που κλείνουν και πολλά άλλα. Τι κάνεις; Τα παρατάς για κάποια άλλη ώρα; Όχι βέβαια. Το Noisli έρχεται να σου δώσει μια άλλη λύση! Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία ενσαρκώνεται τόσο ως απλό website, είτε ως πρόσθετο για τον Chrome, είτε τέλος ως app για Android και iPhones, και η οποία αναλαμβάνει να πλημμυρίσει το χώρο σου (ή τα ακουστικά σου) με ουδέτερους ήχους: άνεμος, καταιγίδα, βροχή, κύματα, θρόισμα φύλλων, φωτιά, ακόμη και ήχους από γεμάτη καφετέρια με κόσμο. Σου επιτρέπει, μάλιστα, να αναμείξεις όσα από αυτά επιθυμείς, ρυθμίζοντας την ένταση του καθενός, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που θες. Έχει και προεπιλογές για «δημιουργικότητα» ή «χαλάρωση» αλλά και τυχαίες μίξεις.

Μάλιστα, ειδικά για το site, αν κάνεις λογαριασμό, σου επιτρέπει να σώσεις τις δικές σου «μίξεις» ως προεπιλογές, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένο (απλό) text editor, αν θες να γράψεις κάποιο κείμενο χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου από περιττά κουμπιά και pop-ups.

Τέλος, υπάρχει και η λειτουργία της «χρωμοθεραπείας» (όπως το ονομάζουν οι δημιουργοί του Noisli), την οποία βλέπεις στο ίδιο το site ή το app: το φόντο αλλάζει ομαλά χρωματισμούς μέσα από επιλεγμένες παλέτες παστέλ χρωμάτων. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, οι χρωματισμοί αυτοί βοηθούν στη χαλάρωση.

Το σίγουρο είναι πως, πράγματι, το Noisli μπορεί να καταπνίξει τους ήχους του περιβάλλοντος, ενοχλητικούς ή μη, με ψευδοτυχαίους ήχους. Είναι πολύ καλύτερο να ακούς κύματα να σκάνε, θρόισμα φύλλων στο δάσος ή βροχή να πέφτει, παρά τον συνάδελφό σου να μιλά στο τηλέφωνο κάθε τόσο.