80
COSMOTE Tips

Ζεσταινόμαστε και εξοικονομούμε χρήματα

Ζεσταινόμαστε και εξοικονομούμε χρήματα
Εγκαθιστώντας έναν έξυπνο θερμοστάτη, το σπίτι σου θα είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι ενώ θα ξοδεύεις λιγότερα χρήματα.

Ένα μεγάλο κομμάτι του έξυπνου σπιτιού είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας του. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε ένα smart home, μπορείς να ελέγξεις από τα φώτα και τις κάμερες, μέχρι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τι γίνεται όμως με τη θερμοκρασία; Μπορείς με κάποιο τρόπο να ανοίγεις τη θέρμανση ή την ψύξη από μακριά, ή, ακόμα καλύτερα, κλιματιστικό και καλοριφέρ να ανοίγουν από μόνα τους όταν αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζεις στο σπίτι, ή όταν η θερμοκρασία του σπιτιού είναι διαφορετική από αυτή που επιθυμείς;

Και βέβαια, επειδή ο έξυπνος θερμοστάτης, αλλά και ολόκληρο το έξυπνο σπίτι σου χρειάζεται αδιάλειπτη, γρήγορη και αξιόπιστη γρήγορη σύνδεση στο Internet, το VDSL δίκτυο της COSMOTE είναι αυτό που χρειάζεσαι. Γιατί χωρίς μία αξιόπιστη σύνδεση όπως αυτή της COSMOTE, τίποτε δεν θα είναι… έξυπνο.

Όλα τα παραπάνω γίνονται και μάλιστα πολύ πιο εύκολα από ότι φαντάζεσαι, με ελάχιστο κόστος και κυρίως χωρίς να επέμβεις καθόλου στις μονάδες θέρμανσης ή ψύξης. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ που ήδη έχεις εγκατεστημένα στο σπίτι σου, μόνο που «κάποιος» θα αναλάβει να τα κάνει λίγο πιο… έξυπνα. Αυτός ο «κάποιος» είναι ένας έξυπνος θερμοστάτης.

Την αρχή έκανε η εταιρεία Nest με τον ομώνυμο έξυπνο και αυτορυθμιζόμενο θερμοστάτη. Από τότε, έχουν κυκλοφορήσει πολλές παρόμοιες συσκευές που «μαθαίνουν» από τις συνήθειές σου, διαθέτουν ψηφιακά θερμόμετρα χώρου, αλλά και λειτουργίες έξυπνης επικοινωνίας μέσω Wi-Fi ή με άλλα smart πρωτόκολλα.

Οι έξυπνοι θερμοστάτες τοποθετούνται στη θέση του θερμοστάτη που ήδη διαθέτεις στο σπίτι σου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι προτιμότερο την εγκατάσταση να την κάνει κάποιος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος, διότι η σωστή καλωδίωση είναι το πιο σημαντικό τμήμα της διαδικασίας.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη συσκευή που θα επιλέξεις, μπορείς να προχωρήσεις στις σχετικές ρυθμίσεις, είτε μέσω του υπολογιστή (πολλά εξελιγμένα μοντέλα διαθέτουν Web interface), είτε μέσω του συνοδευτικού app για το smartphone σου. Μέσω του app αυτού, θα μπορείς επίσης να βλέπεις τη θερμοκρασία που έχει το σπίτι σου και να την αυξομοιώνεις ανάλογα για να φτιάξεις το τέλειο περιβάλλον χαλάρωσης και ξεκούρασης όταν φτάσεις στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά.