14
Πολίτης του Σήμερα

Εύκολη μετακίνηση με τα ΜΜΜ με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Εύκολη μετακίνηση με τα ΜΜΜ με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Το smartphone σου είναι ο απαραίτητος βοηθός σου κατά τις μετακινήσεις σου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και με το κατάλληλο app μπορεί να μετατραπεί σε αναλυτικό οδηγό πόλης.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Αθήνας μπαίνουν σιγά σιγά στη σύγχρονη εποχή, ακολουθώντας τις τάσεις της τεχνολογίας με βασικό στόχο τη βελτίωση των μετακινήσεων των κατοίκων. Τα σύγχρονα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) ανέκαθεν είχαν δυνατότητα τηλεματικής, ειδοποιώντας τους πολίτες για την ώρα άφιξης του επόμενου συρμού. Πριν από λίγα χρόνια την ίδια δυνατότητα απέκτησαν τα λεωφορεία και τρόλεϊ, αλλά και η γραμμή 1 του μετρό (ο γνωστός μας ηλεκτρικός), ενώ η εγκατάσταση του εξοπλισμού συνεχίζεται ακόμη σε κάποιες γραμμές και στάσεις.

Οι δυνατότητες τηλεματικής έχουν περάσει πια και σε μορφή app. Έτσι, όποιος κινείται μέσα στην πόλη της Αθήνας, έχει τη δυνατότητα να βλέπει στο κινητό του τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και να προγραμματίζει τις διαδρομές του.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό app (όχι επίσημα τουλάχιστον) που να συγκεντρώνει πληροφορίες από όλους τους οργανισμούς που διαχειρίζονται τις μετακινήσεις. Έτσι, ο ΟΑΣΑ διαθέτει την εφαρμογή OASA Telematics υποστηρίζοντας λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ η ΣΤΑΣΥ την εφαρμογή TfA Metro Tram που υποστηρίζει όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, υπόγεια και υπέργεια, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού. Κάθε app κάνει χρήση και χαρτών για να σου δείχνει που βρίσκονται οι στάσεις και οι διαδρομές, ενώ στην περίπτωση του OASA Telematics έχουν ενσωματωθεί δεδομένα από το Google Street View, ώστε να βλέπεις τη διαδρομή από το επίπεδο του δρόμου σαν να βρισκόσουν εκεί. Επιπλέον, στο TfA Metro Tram, εμφανίζονται διάφορες χρήσιμες πληροφορίες, όπως καθυστερήσεις, εκτός λειτουργίας ανελκυστήρες κ.ά.

Χρήση του Google Maps

Πιο πάνω αναφέραμε ότι δεν υπάρχει επίσημο app που να ενοποιεί όλα τα ΜΜΜ. Στην πραγματικότητα τέτοιο app υπάρχει και λέγεται Google Maps. Στο app χαρτών της Google ενσωματώνονται δεδομένα από τα δρομολόγια (και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο) των ΜΜΜ, ούτως ώστε εάν επιλέξεις μια διαδρομή που να περιλαμβάνει λεωφορείο ή τρένο, να εμφανίζονται οι χρόνοι άφιξης και οι διάφορες μετεπιβιβάσεις. Η λειτουργία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και στο maps.google.com μέσω browser, επιτρέποντάς σου να προγραμματίζεις τη διαδρομή που θέλεις να κάνεις πριν ξεκινήσεις. Στις προτιμήσεις της διαδρομής μπορείς να επιλέξεις Λεωφορείο, Μετρό, Τρένο, Τραμ/Προαστιακό, αλλά και βέλτιστη διαδρομή, λιγότερο περπάτημα ή λιγότερες μετεπιβιβάσεις. Σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται αναλυτικά η διαδρομή σου, καθώς και χρόνος μέχρι την άφιξη.

Υπάρχουν κι άλλα

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν κι άλλα apps που μπορούν να σε βοηθήσουν να μετακινηθείς μέσα στην Αθήνα, έξυπνα και γρήγορα. Ξεχωρίζουμε το «Moovit» το οποίο είναι ένα διεθνές app που υποστηρίζει πάνω από 2000 πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένα ελληνικό app με το όνομα «Το επόμενο λεωφορείο».