7
Τεχνολογία

Επικά κόλπα στον Facebook Messenger

Επικά κόλπα στον Facebook Messenger
Ο Messenger δεν είναι SMS. Μην τον χρησιμοποιείς απλά για να στέλνεις κείμενα. Μάθε τι άλλο μπορεί να κάνει για να κάνεις την επικοινωνία σου ακόμα πιο συναρπαστική.

Ο Messenger του Facebook έχει γίνει το νούμερο… δύο! Εντάξει, το νούμερο ένα είναι ακόμα το WhatsApp, αλλά και αυτό είναι ιδιοκτησίας Google και, σιγά σιγά, έρχονται όλο και πιο κοντά. Το app του Messenger, όμως, έχει χαρακτηριστικά και λειτουργίες τα οποία δεν θα βρεις σε κανένα άλλο. Μάθε τι μπορεί να κάνει και κάνε τις επικοινωνίες σου πιο αποδοτικές, πιο ασφαλείς και πιο… ιδιωτικές!

Θα ξεκινήσουμε λέγοντας το προφανές: θεωρούμε ότι ξέρεις τα βασικά για τον Messenger, όπως το ότι μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και από τον υπολογιστή σου, μέσω του site messenger.com, αλλά και ότι υπάρχει desktop app και για τα Windows, με το οποίο έχεις όλες τις λειτουργίες της έκδοσης για smartphones. Βέβαια και το ότι μπορείς να κάνεις κλήσεις, ηχητικές ή με βίντεο, ή να στέλνεις ηχητικά μηνύματα. Αυτά είναι τα πολύ βασικά.

Συζητώντας στα κρυφά

Αυτό εδώ είναι μεγάλο θέμα και θα το ξαναδούμε σε επόμενες παραγράφους. Ο Messenger, όμως, υποστηρίζει και κρυπτογράφηση μιας συνομιλίας. Η επιλογή δεν είναι ενεργή εξ ορισμού, διότι η κρυπτογράφηση χαλάει κάποια άλλα χαρακτηριστικά του Messenger, με κυριότερη τη δυνατότητα να το χρησιμοποιείς από πολλές συσκευές μέσα από τον ίδιο λογαριασμό. Για να γυρίσεις το chat σε κρυπτογραφημένο, πάτα το New Message πάνω δεξιά και στις επιλογές πάτα στο Go to Secret Conversation. Μπορείς και να βάλεις χρονόμετρο για τη διάρκεια των μηνυμάτων σου, το οποίο μπορείς να το θέσεις από 5 δευτερόλεπτα έως 12 ώρες από τη στιγμή της ανάγνωσης.

Αόρατα μηνύματα

Για όσους μιλάνε στα κρυφά. Αν κάνεις swipe up (τραβήξεις προς τα πάνω) σε ένα chat, ενεργοποιείς το Vanish Mode. Τώρα, ό,τι γράψεις ή σου γράψουν, εικονίδια, εικόνες, GIFs, τα πάντα θα εξαφανιστούν μόλις κλείσεις το app. Αν δεν θέλεις η συγκεκριμένη συνομιλία σου να ειδωθεί από κάποιον περίεργο.

Γίνε ο αόρατος άνθρωπος

Εντάξει, δεν πρόκειται να γίνεις αόρατος, αλλά μπορείς να μην ενημερώνεις όλους τους φίλους σου για το πότε είσαι on-line. Πάτα στο πάνω-αριστερά πλήκτρο, διάλεξε το Active Status και απενεργοποίησέ το. Τώρα όμως, ούτε εσύ θα βλέπεις ποιοι είναι on-line.

Στείλε στίγμα

Σου έχει τύχει να είσαι κάπου και να μη σε βρίσκουν; Ή εσύ να μη βρίσκεις τους άλλους; Για να μην χάνεις χρόνο με συζητήσεις τύπου τι βλέπεις γύρω σου ή σε ποια γωνία είσαι, στείλε την θέση σου, όπως αυτή υπολογίζεται από το GPS του κινητού σου, σε όποιον θες. Πάτα το εικονίδιο με τις τελείες και πάτα το Location. Θα δεις ένα χάρτη με τη θέση σου, όπως την υπολογίζει ο Messenger. Μπορείς να στείλεις pin για το συγκεκριμένο σημείο ή και να ενεργοποιήσεις την τρέχουσα θέση σου για 60 λεπτά, για να βλέπουν οι συνομιλητές σου πού είσαι.

Στείλε και… ξε-στείλε

Όλοι έχουμε στείλει κάτι κατά λάθος. Ή κάτι για το οποίο μετανιώσαμε αργότερα. Μπορείς να κάνεις unsend ένα μήνυμα έως και 10 λεπτά μετά την αποστολή. Αν πατήσεις πάνω σε ένα μήνυμα που έχεις ήδη στείλει (και δεν έχουν περάσει 10 λεπτά), μπορείς να επιλέξεις unsend ή, αν προτιμάς, Remove for you αν δεν σε ενδιαφέρει αν το βλέπει ο παραλήπτης, αρκεί να μην εμφανίζεται στο δικό σου chat.

Άνοιξε λογαριασμούς

Αν έχεις περισσότερους λογαριασμούς στο Messenger, πήγαινε στα Settings, πάτα το Switch Accounts και έπειτα Add Account. Τώρα μπορείς να αλλάξεις λογαριασμό!