6
Πολιτισμός

Επίσκεψη στο Λούβρο με ασφάλεια από το σπίτι σου

Επίσκεψη στο Λούβρο με ασφάλεια από το σπίτι σου
Το διάσημο μουσείο του Λούβρου ανακοίνωσε ότι ανεβάζει ολόκληρη τη συλλογή του online και δωρεάν. Αυτό κι αν είναι νέο για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας.

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες έργα τέχνης και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, δεχόταν. Η πανδημία οδήγησε σε δραματική μείωση των επισκεπτών και άλλαξε τα δεδομένα. Το μουσείο, όμως, είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης των εκθεμάτων του, τόσο για λόγους διατήρησης – μετά και από τη φωτιά που κατέστρεψε τη Notre Dame – όσο και για να τα διαθέσει μέσω Internet στο ευρύ κοινό. Με την πανδημία, δόθηκε η ευκαιρία στους υπεύθυνους να κάνουν μια μεγάλη ανανέωση στην on-line παρουσία του μουσείου και να το γεμίσουν με κάπου 482.000 εκθέματα! Μάλιστα, τα περισσότερα εξ αυτών έχουν πλήρεις καταχωρίσεις με πληροφορίες και φωτογραφίες. Δες τα στο https://collections.louvre.fr/en/.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος-διευθυντής του μουσείου, Jean-Luc Martinez, «Είναι ένα βήμα το οποίο προετοιμαζόταν εδώ και πολλά χρόνια, με στόχο την εξυπηρέτηση τόσο του κοινού όσο και των ερευνητών. Η [ελεύθερη] πρόσβαση είναι στο κέντρο των προτεραιοτήτων μας».

Η νέα βάση δεδομένων περιλαμβάνει αντικείμενα όχι μόνο από τα εκθέματα που βρίσκονται στο μουσείο, αλλά και όσα βρίσκονται αποθηκευμένα, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Lievin της βόρειας Γαλλίας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει και το μουσείο Delacroix, του οποίου η διεύθυνση ανήκει στο Λούβρο, όπως και τα γλυπτά από τους γειτονικούς κήπους Tuileries, αλλά και έργα τα οποία ανακτήθηκαν από τη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, τα οποία είναι σε αναμονή για να επιστραφούν στις οικογένειες από τις οποίες κλάπηκαν. Μάλιστα, το μουσείο ανακοίνωσε πως θα εντείνει τις προσπάθειες για την επιστροφή των εκθεμάτων τα οποία κλάπηκαν από Εβραϊκές οικογένειες από τους ναζί.

Αυτή τη στιγμή το μουσείο δουλεύει στο να ολοκληρώσει την ταυτοποίηση όλων των 13.943 αντικειμένων τα οποία αποκτήθηκαν μεταξύ των ετών 1933 και 1945, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας, μετά την οποία θα προχωρήσουν σε έρευνες για έργα τέχνης τα οποία αποκτήθηκαν μεταγενέστερα. Ο Martinez εκτιμά πως περί το 1% των πορτραίτων στις διάφορες συλλογές αποτελούν προϊόν κλοπής. «Το Λούβρο δεν έχει τίποτε να κρύψει και το ρίσκο για τη φήμη μας είναι τεράστιο. Όταν οι μελλοντικές γενιές θα θέλουν να μάθουν την προέλευση όλων αυτών των συλλογών, πως θα αντιδράσουμε; Με το να έχουμε κάνει την ιστορική έρευνα και να έχουμε επιβεβαιώσει τα δεδομένα».