1
Χωρίς κατηγορία

Εκτυπώσεις στο σπίτι ή σε φωτογραφείο; Τα υπέρ και τα κατά

Εκτυπώσεις στο σπίτι ή σε φωτογραφείο; Τα υπέρ και τα κατά
Τι σε συμφέρει; Να εκτυπώνεις τις φωτογραφίες σου στο σπίτι ή να τις δίνεις έξω για εκτύπωση; Εξετάζουμε τόσο το κόστος, καθώς και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της κάθε λύσης.

Την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας, η επίσκεψη σε κάποιο φωτογραφείο ήταν αναπόφευκτη· από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όμως, ο περισσότερος κόσμος είχε στο σπίτι του έναν εκτυπωτή inkjet, όπου έκανε τις φωτογραφικές του εκτυπώσεις. Τώρα, όμως, η εποχή των printers έχει περάσει στο παρελθόν. Τι κάνεις, λοιπόν, εάν θέλεις να έχεις τις φωτογραφίες σου σε χαρτί; Παίρνεις έναν εκτυπωτή ή επιστρέφεις στο παλιό-καλό φωτογραφείο;

Η κατάσταση έχει ως εξής: για να εκτυπώσεις φωτογραφίες στο σπίτι, χρειάζεσαι έναν καλό εκτυπωτή, φωτογραφικό χαρτί στη διάσταση που επιθυμείς και μελάνια. Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο: καλό εκτυπωτή. Η τεχνολογία των εκτυπωτών έχει φτάσει εδώ και καιρό σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά δεν είναι όλοι οι εκτυπωτές που κυκλοφορούν ικανοί για κάτι τέτοιο. Τα πιο φθηνά μοντέλα είναι σχεδιασμένα για απλές εκτυπώσεις κειμένου, διαγραμμάτων και εικόνων σε επίπεδο γραφείου, επομένως θέλεις κάτι με πολύ υψηλή ανάλυση σε DPI και, αν είναι δυνατόν, πολλά μελάνια. Μια καλή τιμή είναι το 9800 DPI σε χρώμα, ενώ, εκτός του φωτογραφικού μαύρου μελανιού, υπάρχουν εκτυπωτές με 5, 6 ή και περισσότερα μελάνια. Το σετ των μελανιών ενός εκτυπωτή σίγουρα θα ανεβάσει το κόστος αρκετά, μιας και οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν τους εκτυπωτές τους στο κόστος, βγάζοντας το κέρδος τους από τα αναλώσιμα.

Για τα μελάνια, όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο αλλά. Αν δεν χρησιμοποιείς συχνά τον εκτυπωτή, τότε τα μελάνια θα τελειώσουν είτε λόγω πολυκαιρίας, είτε λόγω απλού αναβοσβησίματος του εκτυπωτή. Αν χρησιμοποιήσεις μελάνια αξίας 100 ευρώ για να τυπώσεις 15 φωτογραφίες, τότε το κόστος ανά φωτογραφία εκτοξεύεται, πολύ περισσότερο από το να πας σε κάποιο φωτογραφείο.

Τότε, γιατί να εκτυπώνεις στο σπίτι;

Ο πρώτος λόγος είναι ο έλεγχος. Τυπώνοντας στο σπίτι, έχεις έλεγχο στα πάντα, κάτι που δεν ισχύει αν πας σε φωτογραφείο. Μπορείς να διαλέξεις εσύ το χαρτί που θα τυπώσεις, αν θα είναι γυαλιστερό ή ματ, να πάρεις καλά μελάνια και εκτυπωτή που παράγει απίστευτης ποιότητας φωτογραφίες. Μπορείς να αλλάξεις τις φωτογραφίες σου κατά το δοκούν και βέβαια, να τις επεξεργαστείς όπως εσύ θες, μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ταχύτητα. Όχι, δε μιλάμε για την ταχύτητα εκτύπωσης αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για το ότι μπορείς να τυπώσεις μια φωτογραφία επί τόπου, είτε είναι μέρα είτε μεσάνυχτα, καθημερινή ή Κυριακή, χωρίς να πάρεις τους δρόμους.

Από την άλλη, τα φωτογραφεία είναι και φθηνά και εύκολα. Δε χρειάζεται να ασχοληθείς με εκτυπωτές, μελάνια, χαρτιά, DPI, Photoshop και άλλες… άγνωστες λέξεις. Επίσης, οι περισσότεροι φωτογράφοι θα σου κάνουν μια μικρή επεξεργασία στις εικόνες, ή και μεγαλύτερη, αν το ζητήσεις. Το μοναδικό μείον είναι πως θα πρέπει να πας με το USB stick και, πιθανώς, να περιμένεις κάποιες ώρες ίσως. Και βέβαια, τα φωτογραφεία παρέχουν και άλλες υπηρεσίες που είναι αδύνατον να κάνεις στο σπίτι σου, όπως εκτύπωση σε μεγάλες διαστάσεις, μεγαλύτερες από Α4, ή εκτυπώσεις σε ειδικά υλικά όπως μέταλλο ή κεραμικό.

Η τελική απόφαση είναι δική σου!