6
Πολιτισμός

Εκατομμύρια ιστορικές εικόνες στη διάθεσή σου

Εκατομμύρια ιστορικές εικόνες στη διάθεσή σου
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ εγκαινιάζει ένα εργαλείο AI που σου επιτρέπει να αναζητάς 16 εκατομμύρια παλιές σελίδες εφημερίδων για ιστορικές εικόνες.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ (U.S. Library of Congress) είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Περιλαμβάνει εκατομμύρια βιβλία, εφημερίδες και λοιπά έντυπα, καθώς και μια τεράστια συλλογή οπτικοακουστικού υλικού. Ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτού του υλικού είναι διαθέσιμο στο κοινό, και μόνο η ταξινόμηση και το ψάξιμο μέσα σε αυτό τον όγκο είναι άθλος. Τώρα, όμως… έφτασαν οι μηχανές!

Ναι, αυτό που περιμένεις είναι. Μιλάμε για το Newspaper Navigator, ένα υπερπολύτιμο εργαλείο, ένα σύστημα ταξινόμησης και αναζήτησης μέσα στα εκατομμύρια των φωτογραφιών, άρθρων, γελοιογραφιών, και λοιπών τα οποία περιέχονται στα 16 εκατομμύρια εφημερίδων της Βιβλιοθήκης.

Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί – τι άλλο; – ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εκπαιδεύτηκε σε ψηφιοποιημένες εφημερίδες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε εφημερίδες που κυκλοφόρησαν από το 1900 έως το 1963. Η τεχνητή νοημοσύνη ανίχνευσε κάθε είδους τμήματα μιας εφημερίδας, όπως φωτογραφίες, διαγράμματα, σκίτσα, χάρτες, κόμικς, επικεφαλίδες, μέχρι και διαφημίσεις! Με τη χρήση συστήματος οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, μπόρεσε και εξήγαγε επικεφαλίδες και λεζάντες από τα αντίστοιχα άρθρα.

Στη χρήση του, το Newspaper Navigator είναι απλούστατο. Βάζεις τους όρους αναζήτησης στο αντίστοιχο πεδίο και, αν επιθυμείς, βάζεις όριο στα έτη της αναζήτησης. Το σύστημα απλώς θα σου εμφανίσει όλες τις φωτογραφίες που αντιστοιχούν στους όρους της αναζήτησης, μαζί με πληροφορίες για το άρθρο, ημερομηνία, ονομασία εφημερίδας, αλλά και τη δυνατότητα να δεις όλο το φύλλο της εφημερίδας και να κατεβάσεις την εικόνα σε πλήρη ανάλυση.

Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που θα ενδιέφερε μονάχα ιστορικούς ή ερευνητές· η αλήθεια είναι, όμως, πως ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην ιστορία της Αμερικής και όχι μόνο. Και μάλιστα, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το τι έγραφαν οι εφημερίδες τότε, χωρίς αλλαγές και χωρίς λογοκρισία. Μπορείς να νιώσεις τον παλμό” εκείνης της εποχής και να διαβάσεις τις ειδήσεις, όπως τις έβλεπαν τότε.