6
Πολιτισμός

Εικονικά ταξίδια στο χρόνο και την ιστορία

Εικονικά ταξίδια στο χρόνο και την ιστορία
9 sites που θα σε ταξιδέψουν στην ιστορία του πλανήτη – εικονικά φυσικά – από την Ακρόπολη των Αθηνών και το Σινικό Τείχος μέχρι το σπίτι που έζησε η Άννα Φρανκ.

Σου αρέσει η ιστορία; Σε συναρπάζουν τα ταξίδια σε μέρη ιστορικά; Είσαι… οπτικός τύπος; Ή μήπως θα ήθελες να μάθεις ιστορία αλλά δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα να αρχίσεις να διαβάζεις βιβλία ιστορικού περιεχομένου; Λοιπόν, το web έχει και τέτοια sites, τα οποία θα σε μάθουν όση ιστορία δεν έμαθες στα χρόνια του σχολείου. Ή, αν πηγαίνεις ακόμη σχολείο, θα σε διευκολύνουν να μάθεις ιστορία βλέποντας πράγματα, αντί να απομνημονεύεις ημερομηνίες!

Παρακάτω προτείνουμε 9 sites τα οποία σε ταξιδεύουν σε μέρη που δε μπορείς να επισκεφθείς και τα οποία αναλαμβάνουν να σου δώσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, από την οθόνη του υπολογιστή σου!

Ακρόπολις

https://www.acropolisvirtualtour.gr
Ε, δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι άλλο! Στο site αυτό θα μάθεις τα πάντα για το καμάρι της χώρας μας, το πολύτιμο πετράδι της Αθήνας, το πιο λαμπρό μνημείο του χρυσού αιώνα του Περικλή! Θα δεις την Ακρόπολη των Αθηνών σε όλο της το μεγαλείο, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και βέβαια τον αξεπέραστο Παρθενώνα. Θα μάθεις για τη θρησκεία των αρχαίων μας προγόνων, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία και, βέβαια, την αρχιτεκτονική τους.

Squamish Lil’wat Cultural Centre

https://slcc.ca/virtualtour
Ναι, η αλήθεια είναι πως η ιστορία του Καναδά είναι κάτι το οποίο μάλλον δεν έχει μάθει σχεδόν κανένας στη χώρα μας, και ειδικά η ιστορία των ιθαγενών του Καναδά. Σε αυτό το site, όμως, θα μάθεις για την ιστορία των Squamish και των Lil’wat, φυλών του δυτικού Καναδά, θα δεις δείγματα της τέχνης τους αλλά και θα ακούσεις ιστορίες των φυλών αυτών, μουσική και άλλες πληροφορίες.

Mount Rushmore National Memorial

https://www.blackhillsbadlands.com/blog/take-captivating-virtual-tour-mount-rushmore-national-memorial
Αν δεν σου λέει κάτι το όνομα, το Mt. Rushmore National Memorial είναι εκείνο το μνημείο που όλοι έχουμε δει κάποια στιγμή, με τα πρόσωπα τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ λαξευμένα στην πλαγιά ενός τεράστιου βράχου. Ναι, αυτό είναι το Mt. Rushmore. Μέσα από το site θα δεις το ίδιο το μνημείο από όλες τις οπτικές γωνίες, θα μάθεις πως κατασκευάστηκε, αλλά θα δεις και πράγματα που δεν είναι γνωστά στον περισσότερο κόσμο, όπως την κρυφή αίθουσα πίσω από τα κεφάλια!

Anne Frank House

https://www.annefrank.org/en/museum/web-and-digital
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι γνωστό στους πάντες. Μέσα από το site, μπορείς να δεις ολόκληρο το σπίτι που η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της κρύβονταν επί δύο χρόνια από τους Ναζί, κατά την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων στην Ολλανδία, στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα δεις που έγραψε το διάσημο πλέον ημερολόγιό της, θα εξερευνήσεις όλα τα δωμάτια, το εξωτερικό του σπιτιού και τη γειτονιά.

The Great Wall of China

https://www.thechinaguide.com/destination/great-wall-of-china
Το Σινικό Τείχος ανήκει δικαιωματικά στα θαύματα του κόσμου. Κρατούσε για πολλά χρόνια τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευάσματος στον κόσμο και είναι ένα από τα ελάχιστα που είναι ορατό από το διάστημα. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε για χιλιετίες, πιθανώς και μέχρι τον 170 αιώνα. Εκτείνεται σε μήκος 21 χιλιάδων χιλιομέτρων, κατά μήκος των ιστορικών βορείων συνόρων των αρχαίων κρατιδίων που απάρτιζαν την Κίνα και αργότερα της αυτοκρατορικής Κίνας. Και μπορείς να το δεις όλο, χωρίς να χρειαστεί να περπατήσεις για 21 χιλιάδες χιλιόμετρα!

The Colosseum

https://www.il-colosseo.it/en/visita-virtuale.php
Το Κολοσσαίο είναι, ίσως, το πιο διάσημο μνημείο στη Ρώμη. Το κανονικό του όνομα, βέβαια, είναι Φλάβειο Αμφιθέατρο και όταν ήταν πλήρες χωρούσε μέχρι και 50.000 θεατές. Τώρα μπορείς να το επισκεφθείς κι εσύ, να μάθεις την ιστορία του και να δεις την αρχιτεκτονική του. Εκτός αυτού, βέβαια, στο site υπάρχουν και ξεναγήσεις για άλλα μνημεία, όπως τη Ρωμαϊκή αγορά, το Πάνθεον, αλλά και μια αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης, όπως ήταν την εποχή της δόξας της.

The Tomb of Queen Meresankh III

https://my.matterport.com/show/?m=d42fuVA21To
Ο τάφος της βασίλισσας Μερεσάνκ της 3ης, βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου, είναι κάτι που πρέπει να δεις. Σίγουρα δεν είναι ούτε το πιο γνωστό μνημείο, ούτε το μεγαλύτερο. Είναι, όμως, ένα από τα πιο όμορφα. Μπορείς να επισκεφθείς όλους τους θαλάμους, να δεις από κοντά όλες τις τοιχογραφίες, να διαβάσεις τις μεταφράσεις τους και, βέβαια, να δεις και μια αναπαράσταση του πως ήταν όταν κατασκευάστηκε.

The Terra Cotta Warriors

http://39.104.142.130/html/public/zl/500yvr/bc726d2972a949c180c4f85216e6c5ea.html
Επιστρέφουμε στην Κίνα για να επισκεφθούμε τον διάσημο πήλινο στρατό στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για αυτό τον στρατό είναι κάτι που ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι Κινέζοι αρχαιολόγοι: θεωρούν πιθανό οι κατασκευαστές των αγαλμάτων να έχουν εμπνευστεί τις φιγούρες από την Ελληνική τεχνοτροπία ή ακόμη και να έχουν σχεδιαστεί από Έλληνες γλύπτες, με τους οποίους οι Κινέζοι ήρθαν σε επαφή στα δυτικά της χώρας κατά την θητεία του αυτοκράτορα, τον 3ο αιώνα προ Χριστού! Μάλλον θέλεις να το δεις προσεκτικά!

Machu Picchu

https://www.youvisit.com/tour/machupicchu
Τι να πρωτοπεί κανείς για το διάσημο Μάτσου Πίτσου. Πρόκειται για μια ακρόπολη η οποία είναι χτισμένη ψηλά στις Άνδεις του Περού. Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε λίγο αργότερα. Η αρχιτεκτονική της είναι μοναδική, ενώ η κατασκευή της έχει γίνει μέσω τεράστιων λίθων χωρίς λάσπη, τσιμέντο ή άλλο συνδετικό υλικό. Ταυτοχρόνως, είναι ευθυγραμμισμένη με αστρονομικά σημεία, ενώ η θέα είναι εκπληκτική. Δες από κοντά την μεγαλειώδη αυτή ακρόπολη των Ίνκας και μάθε περισσότερα για τη μυστηριώδη αυτή φυλή της νοτίου Αμερικής.