16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Διαγραφή ή απενεργοποίηση;

Διαγραφή ή απενεργοποίηση;
Τι είναι καλύτερο για εσένα και τα προσωπικά σου δεδομένα; Να διαγράψεις εντελώς το προφίλ σου στο Facebook ή να το απενεργοποιήσεις; Εξηγούμε τις δύο διαδικασίες.

Η ασφάλεια των δεδομένων στο Internet είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείς, λίγο έως πολύ, σε κίνδυνο. Ειδικότερα για το Facebook, όμως, κάθε τόσο αποκαλύπτεται και ένα νέο πρόβλημα, μια νέα διαρροή, ένα νέο app που υποκλέπτει δεδομένα. Εν ολίγοις, είναι μάλλον χαμένη υπόθεση. Αν δεν παίρνεις σοβαρά μέτρα, το Facebook θα πρέπει να το θεωρείς ως «μαύρη τρύπα» των προσωπικών σου δεδομένων: τίποτε δε μπορεί να ξεφύγει από αυτήν και, άπαξ και πέσουν μέσα της, κανένας δεν ξέρει που καταλήγουν.

Πολλοί έχουν αποφασίσει να σβήσουν εντελώς το Facebook και να κλείσουν τον λογαριασμό τους. Ακόμη κι εκεί, όμως, το Facebook προσφέρει δύο τρόπους, οι οποίοι μπορεί μεν να μοιάζουν, όμως δεν είναι καθόλου ίδιοι: η διαγραφή και η απενεργοποίηση.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το τι συμβαίνει στον λογαριασμό σου και στα δεδομένα σου, αφού επιλέξεις το ένα ή το άλλο. Η απενεργοποίηση του λογαριασμού είναι, σύμφωνα με το Facebook, κάτι προσωρινό. Η διαγραφή, από την άλλη, είναι πολύ πιο μόνιμη διαδικασία.

Τι συμβαίνει με τα δεδομένα;

Η κύρια διαφορά της διαγραφής και της απενεργοποίησης αφορά τα προσωπικά σου δεδομένα, δηλαδή τα posts σου, οι φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει, τα σχόλιά σου, γενικά τα δεδομένα της δραστηριότητάς σου στο Facebook. Αν επιλέξεις απενεργοποίηση, τα δεδομένα σου παραμένουν αποθηκευμένα στους servers του Facebook και δεν διαγράφεται τίποτε. Απλά το προφίλ σου και το χρονολόγιό σου γίνεται αόρατο. Γιατί; Απλά γιατί… το Facebook θέλει να σε κρατήσει. Αν ξαναμπείς στο λογαριασμό σου, τότε τα πάντα επανέρχονται.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της διαγραφής, όλα σου τα δεδομένα διαγράφονται και χάνονται για πάντα. Αυτό, βέβαια, μετά από 30 ημέρες, διότι το Facebook εξακολουθεί και κρατάει τα δεδομένα σου «στον πάγο», μην τυχόν αλλάξεις γνώμη. Αλλά και μετά από αυτή την περίοδο, το Facebook χρειάζεται περίπου 90 ημέρες για να διαγράψει όλα τα δεδομένα σου από παντού.

Σβήνονται τα πάντα;

Καλή ερώτηση. Η απάντηση είναι, όπως θα περίμενες, «όχι». Κάποια σχόλια ή posts σε σελίδες άλλων θα παραμείνουν, αλλά χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει κλικ στο όνομά σου και να δει τη σελίδα σου (αφού δεν θα υπάρχει πλέον). Επίσης, όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Facebook για τη δραστηριότητά σου, όλα σου τα likes, οι σελίδες που επισκέφθηκες και ακολουθούσες, τα groups στα οποία ήσουν μέλος, όλα θα μετατραπούν σε ανώνυμα στατιστικά – στατιστικά τα οποία το Facebook και οι συνεργαζόμενες εταιρείες συνεχίζουν και χρησιμοποιούν.

Και οι φωτογραφίες;

Όπως και στα posts, και οι φωτογραφίες άλλων χρηστών στις οποίες είσαι «ταγκαρισμένος» δεν σβήνονται, προφανώς. Απλά το tag μετατρέπεται σε απλό κείμενο και δεν οδηγεί πουθενά. Βέβαια, το Facebook χρησιμοποιεί αλγορίθμους αναγνώρισης προσώπων (DeepFace) οι οποίοι μπορούν να σε αναγνωρίσουν σε φωτογραφίες τρίτων, ακόμη κι αν δεν υπάρχει tag.

Τι κάνουν τα άλλα sites;

Μιλώντας για υπηρεσίες και sites τα οποία υποστηρίζουν log-in μέσω Facebook, αν διαγράψεις ή απενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου στο Facebook, τότε… επαφίεται στο εκάστοτε site τι θα κάνει με τα δεδομένα σου. Το σίγουρο είναι πως το Facebook δεν θα τους δώσει άλλα δεδομένα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνουν τα δεδομένα που έχουν ήδη πάρει από το Facebook.

Και το Messenger;

Εδώ τα πράγματα είναι απλά: θέλεις να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το Facebook Messenger για να επικοινωνείς με τους φίλους σου; Τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να απενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου. Αν τον διαγράψεις, τότε θα διαγραφεί και ο λογαριασμός του Messenger.

Τελικά γλίτωσα;

Μα και βέβαια… όχι! Ακόμη κι αν διαγράψεις το λογαριασμό σου στο Facebook, ακόμη κι αν ποτέ δεν είχες λογαριασμό στο Facebook, δεν έχεις γλυτώσει. Απλά διότι…  μπορεί να βγάλεις τον εαυτό σου από το Facebook, δε μπορείς να βγάλεις, όμως, το Facebook από το Internet! Σχεδόν κάθε site, υπηρεσία και σελίδα που επισκέπτεσαι, κουβαλάει μαζί της και μικρά εργαλεία παρακολούθησης του Facebook. Ακόμη κι αν δεν είχες ποτέ λογαριασμό στο Facebook, το Facebook έχει λογαριασμό για εσένα, ανώνυμο όμως, χωρίς προσωπική σελίδα προφίλ, αλλά με όλα τα στοιχεία για τις επισκέψεις σου σε άλλα sites, αγορές, προτιμήσεις και συνήθειες. Και όλα αυτά δε μπορείς να τα διαγράψεις έτσι απλά.