8
Ψυχαγωγία

Δεν είναι χαρτί, είναι e-χαρτί

Δεν είναι χαρτί, είναι e-χαρτί
Το e-paper το γνωρίσαμε από τις συσκευές ebook reader. Τώρα μια νέα γενιά έγχρωμων και εύκαμπτων οθονών παρόμοιας τεχνολογίας αναμένεται να βρουν εφαρμογή κάπου που ίσως δεν το περίμενες: τα ρούχα.

Μήπως βαριέσαι γρήγορα τα ρούχα σου, όχι επειδή αλλάζει το στυλ αλλά επειδή, για παράδειγμα, έχεις βαρεθεί τη στάμπα στο περυσινό σου t-shirt ή στο προπέρσινο φούτερ; Μάθε, λοιπόν, πως υπάρχουν ερευνητές (και εταιρείες) οι οποίοι δουλεύουν στο να μετατρέψουν τα ρούχα σου σε… οθόνες!

Η εταιρεία E Ink είναι αυτή που κρύβεται πίσω από την εφεύρεση του ηλεκτρονικού χαρτιού, του e-paper το οποίο έχουμε δει σε ebook readers όπως τα διάφορα μοντέλα Kindle από την Amazon. Μάλιστα, η εταιρεία έχει δείξει και πρωτότυπα για έγχρωμες εκδόσεις του e-paper, αν και δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση. Τώρα, όμως, οι μηχανικοί της E Ink συνεργάστηκαν με την εταιρεία Plastic Logic για να μεταφέρουν την τεχνολογία του έγχρωμου e-paper στην αγορά.

Η νέα αυτή τεχνολογία βασίζεται σε παραλλαγή της γνωστής TFT, organic Thin Film Transistor (oTFT) και λόγω του ότι δεν χρησιμοποιεί γυαλί (ούτε υγρούς κρυστάλλους) είναι πολύ ελαφριά και καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια. Η E Ink αναφέρει πως οι οθόνες αυτής της τεχνολογίας είναι πιο ανθεκτικές, πιο ελαφριές και πιο λεπτές από τις αντίστοιχες γυάλινες TFT, αλλά και εύκαμπτες, κάνοντάς τες ιδανικές για wearables. Η τεχνολογία φέρει το όνομα Legio και για την ώρα το πρώτο προϊόν Legio είναι ένα μικρό πάνελ διαγωνίου 2,1 ιντσών και ανάλυσης 240×146 pixels, το οποίο υποστηρίζει 4 βασικά χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε) συν άσπρο και μαύρο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι πως καταναλώνει ενέργεια μόνο όταν αλλάζει η εικόνα· επομένως μπορεί να μείνει σε μια στατική εικόνα καταναλώνοντας σχεδόν μηδενική ενέργεια, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με τεχνολογίες αφής.

Προφανώς, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια τέτοια οθόνη μεγέθους t-shirt, θα περάσουν χρόνια. Επίσης δεν έχουμε και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις εταιρείες πως, δηλαδή, δεν θα μετατρέψουν τα ρούχα μας σε… κινητές διαφημιστικές πινακίδες, αλλά τουλάχιστον έχουμε κάτι να ελπίζουμε! Για την ώρα, η μικροσκοπική εύκαμπτη οθόνη της Plastic Logic / E Ink κάνει τα πρώτα της βήματα και φιλοδοξεί να βρει χρήση σε έξυπνες κάρτες, ταμπέλες και wearables.