7
Τεχνολογία

Δεν έχεις άλλο χώρο; Αναβαθμίσου

Δεν έχεις άλλο χώρο; Αναβαθμίσου
Η αναβάθμιση δίσκου δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Στο αναλυτικό άρθρο θα σου δείξουμε πως να αντικαταστήσεις τον μικρό SSD σου με έναν μεγαλύτερο.

Οι δίσκοι στερεάς κατάστασης, γνωστοί και ως Solid State Disks (SSD), μπήκαν στη ζωή μας πριν 10, περίπου, χρόνια. Τα πρώτα χρόνια, οι χωρητικότητες ήταν μικρές και οι ταχύτητες παρουσίαζαν τεράστιες διακυμάνσεις, ενώ υπήρχαν και μοντέλα τα οποία ήταν πιο αργά κι από κανονικούς μηχανικούς μαγνητικούς σκληρούς δίσκους. Εδώ και μια πενταετία, όμως, οι χωρητικότητες έχουν αυξηθεί, ενώ οι ταχύτητες έχουν πραγματικά εκτοξευτεί. Πλέον έχουμε τους υπερ-γρήγορους SSD οι οποίοι συνδέονται μέσω NVMe και των οποίων οι ταχύτητες είναι διαστημικές. Παράλληλα, ακόμη και οι απλοί SATA SSDs έχουν πολύ καλύτερες ταχύτητες από αυτούς που κυκλοφορούσαν 6-7 χρόνια πριν. Επομένως, ίσως θέλεις να επενδύσεις σε έναν καινούριο SSD, για να εκμεταλλευτείς τις αυξημένες του ταχύτητες καθώς και την μεγαλύτερη χωρητικότητα – πλέον, ένας δίσκος των 512 και άνω gigabytes είναι εντελώς προσιτός, εκεί που, πριν λίγα χρόνια έκανες υπέρβαση αγοράζοντας δίσκο 128GB.

Όλα από την αρχή ή κλωνοποίηση;

Βέβαια, αλλάζοντας SSD θα πρέπει να μεταφέρεις και όλα σου τα αρχεία, τα προγράμματα αλλά και το λειτουργικό σύστημα. Η απλούστερη λύση είναι να συνδέσεις τον νέο δίσκο και να κάνεις εγκατάσταση των Windows και όλων των προγραμμάτων από το μηδέν. Και μετά να συνδέσεις τον παλιό δίσκο, ίσως μέσω κάποιου USB adaptor ή και εσωτερικά, για να μεταφέρεις και τα αρχεία σου. Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα πως θα έχεις ένα ολοκαίνουριο λειτουργικό σύστημα, φρέσκο. Τι γίνεται, όμως, εάν δεν έχεις καμία όρεξη να σπαταλήσεις πολλές ώρες εγκαθιστώντας Windows και προγράμματα; Η λύση είναι η… κλωνοποίηση!

Υπάρχουν προγράμματα τα οποία μπορούν να κλωνοποιήσουν τα περιεχόμενα του παλιού σου δίσκου στον καινούριο, έτσι ώστε, όταν αποσυνδέσεις τον παλιό δίσκο και συνδέσεις τον καινούριο, τα Windows και όλα σου τα προγράμματα και αρχεία να λειτουργούν από αυτόν, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε απολύτως. Και σε περίπτωση που έχεις ήδη σκεφτεί να κάνεις αντιγραφή (copy) των αρχείων στον νέο δίσκο μέσα από τον File Explorer των Windows, όχι, αυτό δεν δουλεύει. Τα Windows έχουν αρχεία και δομές τα οποία δεν είναι προσβάσιμα από τον File Explorer και τα οποία δεν πρόκειται να αντιγραφούν. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες δομές, οι οποίες δεν είναι ορατές, στην αρχή του δίσκου και οι οποίες φροντίζουν για το λεγόμενο boot, δηλαδή την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Στη διάθεσή σου υπάρχουν αρκετά προγράμματα τα οποία μπορούν να εκτελέσουν αυτή την κλωνοποίηση· κάποια είναι δωρεάν και κάποια όχι. Θα αναφέρουμε, ενδεικτικά, τα Macrium Reflect και Acronis True Image, αλλά αυτό που χρησιμοποιούμε συνεχώς είναι το MiniTool Partitioin Wizard, το οποίο είναι δωρεάν και το οποίο κάνει πράγματα και θαύματα, πέραν της κλωνοποίησης!

Όταν ολοκληρωθεί η κλωνοποίηση, το μόνο που μένει να κάνεις είναι να αποσυνδέσεις τον παλιό δίσκο και να συνδέσεις τον καινούριο. Αν έχεις αποφασίσει να κρατήσεις και τον παλιό δίσκο συνδεδεμένο στον υπολογιστή, μην ξεχάσεις να μπεις στο BIOS του υπολογιστή και να ορίσεις τον καινούριο δίσκο ως boot disk, για να ξεκινούν τα Windows από αυτόν και όχι από τον παλιό.

Θα πρόσεξες, ίσως, πως δεν μιλήσαμε καθόλου για την περίπτωση που δεν έχεις καν SSD στον υπολογιστή σου, αλλά έναν απλό μηχανικό δίσκο παλαιάς κοπής. Ο λόγος είναι πως… θα έπρεπε! Αν είσαι από τους τελευταίους των… Μοϊκανών, απλά σπεύσε και πάρε έναν SSD. Η διαδικασία που περιγράψαμε είναι η ίδια, αλλά το άλμα στην ταχύτητα και στις επιδόσεις θα σε αφήσει, κυριολεκτικώς, άφωνο!