7
Τεχνολογία

Γράψε κείμενα με τη φωνή σου

Γράψε κείμενα με τη φωνή σου
Πώς να αξιοποιήσεις τη λειτουργία «Φωνητική Πληκτρολόγηση» στο Google Docs για να γράφεις κείμενο με τη φωνή σου, να μορφοποιείς και να ελέγχεις τον online επεξεργαστή κειμένου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους για πληκτρολόγηση.

Η φωνητική πληκτρολόγηση είναι μία υπηρεσία που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και στην αρχή είχε δημιουργηθεί αποκλειστικά για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους για να πληκτρολογήσουν ένα κείμενο. Στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δημοσιογράφοι, γραμματείς και όσοι κάνουν κάποιο επάγγελμα που απαιτεί γράψιμο πολλών σελίδων στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να γλιτώσουν χρόνο.

Πλέον, ο αλγόριθμος αναγνώρισης καταλαβαίνει αυτόματα και ταχύτατα, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν, πολλές και διαφορετικές γλώσσες μιλώντας με φυσιολογικό ρυθμό.

Η καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για φωνητική πληκτρολόγηση είναι το Google Docs, στο οποίο και έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε έχει ένα λογαριασμό στη Google (π.χ. Gmail). Ένα από τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του Google Docs είναι ότι μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα τις λέξεις σε όποια γλώσσα επιθυμείς. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να χρησιμοποιείς και ξένες εκφράσεις μένα σε Ελληνικό κείμενο.

Για να ξεκινήσεις θα πρέπει να ανοίξεις ένα έγγραφο στο Google Docs, να πατήσεις στα Εργαλεία και κατόπιν να επιλέξεις τη φωνητική πληκτρολόγηση. Αμέσως μετά θα εμφανιστεί το εικονίδιο του μικροφώνου με τα Ελληνικά έτοιμα προς χρήση. Αν εμφανιστούν πρώτα τα Αγγλικά, απλά επιλέγεις τη γλώσσα που επιθυμείς.

Φυσικά, να επισημάνουμε ότι η σύνδεση ενός μικροφώνου στον υπολογιστή είναι απαραίτητη. Για μεγαλύτερη άνεση προτίμησε ακουστικά με ενσωματωμένο το μικρόφωνο (headset). Η φωνητική πληκτρολόγηση μπορεί να γίνει και με το μικρόφωνο της κάμερας του υπολογιστή, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν θα έχεις τα ίδια αξιόπιστα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, πατώντας πάνω στο εικονίδιο του μικροφώνου είσαι έτοιμος να γράψεις όσα θέλεις.

Μια ακόμη πολύ χρήσιμη δυνατότητα των Google Docs είναι ότι δεν χρειάζεται να πατάς όλη την ώρα το save. Το κείμενο αποθηκεύεται αυτόματα και στη συνέχεια αποθηκεύεται στο Google Drive. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι χρειάζεται να μιλάς καθαρά και αργά, χωρίς να φωνάζεις ιδιαίτερα, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες και χρειαστεί να κάνεις διορθώσεις.

Επιπλέον, εκτός από τη δυνατότητα να γράφεις, μπορείς και να επεξεργάζεσαι τα κείμενά σου. Για παράδειγμα, με τη λέξη highlight μπορείς να επιλέξεις το κείμενο που επιθυμείς να υπαγορεύσεις και λέγοντας τη λέξη delete να το διαγράψεις. Άλλες εντολές σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις παραγράφους και επικεφαλίδες καθώς και να επιλέξεις μορφή και μέγεθος γραμματοσειράς.

Η εφαρμογή είναι αρκετά έξυπνη ώστε να διαθέτει ως έναν βαθμό τη δυνατότητα κατανόησης όλου του κειμένου, ενώ αντιδρά γρήγορα ακόμη κι όταν η υπαγόρευση γίνεται με ταχείς ρυθμούς και χωρίς μεγάλη καθαρότητα στην προφορά.

Δες τη φωνητική πληκτρολόγηση του Google Docs σε δράση στο παρακάτω βίντεο: