8
Ψυχαγωγία

Βυθίσου στον 3D κόσμο του Fraktaal

Βυθίσου στον 3D κόσμο του Fraktaal
Το Fraktaal είναι ένα μικρό βίντεο κλιπ δημιουργημένο εξολοκλήρου από υπολογιστή. Σε ταξιδεύει σε μακρινά, διαστημικά τοπία, ενώ η μουσική συμπληρώνει τέλεια το απόκοσμο, ψυχεδελικό σύνολο.

Σου αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Ονειρεύεσαι εξωτικούς διαστημικούς προορισμούς με παράξενους πολιτισμούς και πλανήτες; Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ακριβώς αυτό για να απολαύσεις στην οθόνη σου. Δες την ταινία μικρού μήκους Fraktaal η οποία έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από υπολογιστή.

Το εντυπωσιακό με το Fraktaal δεν είναι τόσο το ίδιο το animation – αν και η αλήθεια είναι ότι τα τρισδιάστατα γραφικά είναι εξαιρετικά – όσο το γεγονός ότι δημιουργήθηκε χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό, σενάριο κ.λπ. Απλά ο δημιουργός του, τροφοδότησε το λογισμικό με τον αλγόριθμο και το τελευταίο ανέλαβε να σχεδιάσει και να κάνει render από μόνο του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βίντεο το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ως computer generated αλλά ως computer designed, δηλαδή δεν έχει απλά υλοποιηθεί, αλλά έχει σχεδιαστεί και δημιουργηθεί με υπολογιστή.

Όπως λέει και το όνομά του, το Fraktaal είναι αποτέλεσμα ενός λογισμικού, το οποίο χρησιμοποιεί μαθηματικές δομές για να δημιουργήσει σχήματα σε μορφή fractals. Πρόκειται για το πρόγραμμα Mandelbulb 3D, το οποίο διατίθεται ελεύθερα για λήψη για Windows και Mac. Το πρόγραμμα μοιάζει χαοτικό, αλλά χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο μιας σειρά παραμέτρων για να δημιουργήσει εντυπωσιακά fractals. Ωστόσο οι φωτισμοί, τα χρώματα, το βάθος και οι σκιές δημιουργούνται αυτόματα αξιοποιώντας πολλές πολύπλοκες διαφορικές μαθηματικές εξισώσεις. Μην ανησυχείς όμως, δεν χρειάζεται να ξέρεις από μαθηματικά. Αν παίξεις λίγο με τις παραμέτρους του προγράμματος, θα δημιουργήσεις εντυπωσιακά fractals – έργα τέχνης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας γρήγορος υπολογιστής. Στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα βρεις πληθώρα από laptops τελευταίας τεχνολογίας.

Πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκεται ο Julius Horsthuis, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως fractal artist. Η ταινία Fraktaal έχει διάρκεια τρεισήμισι περίπου λεπτά, δεν έχει κάποιο σενάριο, αλλά είναι απόκοσμη και ατμοσφαιρική. Ο θεατής κινείται πάνω από φανταστικά τοπία, άγνωστους πλανήτες και εντυπωσιακές διαστημικές κατασκευές. Η μουσική δένει τέλεια με τα «ψυχεδελικά» τοπία δημιουργώντας ένα βίντεο κλιπ που θα σε καθηλώσει. Γύρνα το volume στο τέρμα, πάτα το κουμπί του full screen και απόλαυσέ το.