16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Βάλε υπότιτλους στο FaceTime!

Βάλε υπότιτλους στο FaceTime!
Το Navi είναι ένα plug-in για το FaceTime το οποίο προσθέτει υπότιτλους σε ζωντανές συνομιλίες για όσους έχουν προβλήματα ακοής ή απλά θέλουν να μιλήσουν χωρίς ήχο!

Το FaceTime είναι το πιο διαδεδομένο app για βιντεοκλήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το οικοσύστημα της Apple. Χρησιμοποιείται από πολλά εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και έχει φανατικούς οπαδούς. Βέβαια, αν μιλάς με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, ακόμη κι αν γνωρίζεις τη γλώσσα που μιλάνε, ίσως το βρίσκεις δύσκολο να παρακολουθήσεις την ομιλία τους. Πόσο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσες να έχεις… υπότιτλους! Κι όμως, τώρα μπορείς!

Το μόνο που χρειάζεσαι για να έχεις ζωντανά υπότιτλους είναι το Navi, ένα συμπληρωματικό app για το FaceTime, το οποίο αναλαμβάνει να κάνει την ίδια δουλειά που κάνουν και οι υπότιτλοι στο YouTube. Μάλιστα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο στο iPhone σου όσο και σε υπολογιστές Macintosh. Απλά πηγαίνεις στο App Store και το εγκαθιστάς!

Για να το χρησιμοποιήσεις, ανοίγεις το Navi και ξεκινάς μια κλήση, ηχητική ή με βίντεο. Σε Mac απλά κάνεις κλικ στο εικονίδιο των υποτίτλων του FaceTime και ενεργοποιούνται. Στο iPhone μπορείς να χρησιμοποιήσεις το SharePlay για να εκμεταλλευτείς όλες του τις δυνατότητες, αρκεί να έχεις ενημερώσει το iOS στην έκδοση 15.1 ή νεότερη.

Επί του πρακτέου, τώρα, η απόδοση του Navi σε χρήστες που ομιλούν κανονικά αγγλικά, είναι πολύ καλή. Το μόνο – αναμενόμενο – πρόβλημα αναδύεται όταν οι χρήστες ανακατεύουν γλώσσες. Τουλάχιστον εκεί το Navi σε αποζημιώνει με μερικές ιδιαιτέρως κωμικές απόπειρες να βγάλει νόημα στα αγγλικά λέξεων ή φράσεων που προέρχονται από άλλες γλώσσες. Επίσης η απόδοση μειώνεται κάπως, αν οι ομιλητές έχουν περίεργη προφορά, αλλά τουλάχιστον είναι κι εκεί χρήσιμο.

Το βασικό app του Navi είναι δωρεάν, κάτι το οποίο σημαίνει πως μπορείς να το δοκιμάσεις και μόνος σου. Αλλά υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία: η αυτόματη μετάφραση! Για να έχεις μετάφραση, θα πρέπει να πληρώσεις (4 δολάρια για 100.000 χαρακτήρες). Εντάξει, δεν θα είχες την απαίτηση να είναι όλα εντελώς δωρεάν, έτσι; Το Navi μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να συμμετέχεις σε κλήσεις και συζητήσεις ή να κατανοήσεις πολύ καλύτερα ομιλητές τους οποίος δεν πολυκαταλαβαίνεις. Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.