7
Τεχνολογία

Βάλε σκιές στα «παράθυρα»

Βάλε σκιές στα «παράθυρα»
Εάν τα παράθυρα των εφαρμογών στα Windows 10 σου φαίνονται βαρετά, βάλε περιγράμματα και σκιές.

Τα Windows είναι το λειτουργικό σύστημα το οποίο κινεί δισεκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί εδώ και χρόνια το standard της αγοράς και, όσο κι αν πολλοί έχουν προφητεύσει την εκθρόνισή τους κατά καιρούς, το πιο πιθανό είναι πως, όσο θα υπάρχουν υπολογιστές, θα υπάρχουν και Windows – εκτός αν κάτι αλλάξει δραματικά.

Τα Windows, όμως, έχουν πέσει θύμα της ίδιας τους της επιτυχίας σε αρκετούς τομείς, ένας εκ των οποίων είναι και η εμφάνιση. Ενώ άλλα λειτουργικά συστήματα κάνουν, κατά καιρούς, τρομερές αλλαγές στο user interface τους, παρουσιάζοντας εκπληκτικής ομορφιάς desktops με πρωτοποριακές σχεδιάσεις και μεθόδους λειτουργίας, τα Windows εν πολλοίς έχουν κρατήσει το ίδιο concept από τα Windows 95 μέχρι και σήμερα. Μπορεί να έχουν αλλάξει ελαφρώς όψη, χρωματισμούς, το πάχος των περιθωρίων στα παράθυρα να αυξομειώνεται ελάχιστα, η γραμματοσειρά να αλλάζει, ακόμη και το κουμπί X του κλεισίματος έχει αλλάξει όψη αρκετές φορές. Η Microsoft, όμως, ξέρει πως τα δισεκατομμύρια των χρηστών μεταφράζονται σε μια τεράστια κοινωνική αδράνεια και πως οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στα Windows θα συναντήσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Αυτός είναι ο λόγος που στα Windows οι όποιες αλλαγές γίνονται αργά και… με το σταγονόμετρο.

Τα Windows 10 άλλαξαν ελάχιστα την όψη των παραθύρων, αλλά από το 2015 που κυκλοφόρησαν, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως εσύ, αν το επιθυμείς, δε μπορείς να αλλάξεις πράγματα! Όπως, για παράδειγμα, το περιθώριο και τη σκίαση των παραθύρων!

Χρώμα στο περιθώριο

Όχι, δεν εννοούμε πως δε μας ενδιαφέρει το χρώμα, αλλά πως είναι δυνατόν να βάλεις χρώμα στα περιθώρια όλων των παραθύρων (σχεδόν). Απλά ανοίγεις τα Settings, πηγαίνεις στο Personalisation, από εκεί πατάς στο Colours στα αριστερά και μπορείς να διαλέξεις το χρώμα το οποίο θα κυριαρχεί σε όλες τις επιφάνειες των Windows, τις οποίες η Microsoft επιτρέπει να χρωματιστούν. Αν πας λίγο πιο κάτω, όμως, θα δεις δύο επιλογές: η μία (Start, taskbar and action centre) σου επιτρέπει να χρωματίσεις και τις εν λόγω περιοχές, ενώ η δεύτερη (Title bars and window borders) αφορά όλα τα παράθυρα (σχεδόν) και σου επιτρέπει να δώσεις χρώμα και στη μπάρα του τίτλου αλλά και στα περιθώρια των παραθύρων. Βέβαια, μην περιμένεις δραστικές αλλαγές· απλώς θα δεις μια λεπτή επιχρωματισμένη γραμμή στο περιθώριο κάθε παραθύρου.

Σκιές στα παράθυρα

Τα Windows έρχονται με ενεργοποιημένες τις σκιές κάτω από τα παράθυρα. Με άλλα λόγια, γύρω από το κάθε παράθυρο εμφανίζεται μια ανεπαίσθητη σκιά, η οποία είναι μεγαλύτερη και πιο έντονη στα δεξιά και στο κάτω μέρος. Πιο εμφανείς είναι οι σκιές όταν έχεις ένα παράθυρο ανοιχτό πάνω από κάποιο άλλο, με άσπρο φόντο. Αν όμως δεν θέλεις σκιές και προτιμάς το πιο καθαρό look, όπως αυτό που είχαν τα Windows 8, τότε μπορείς να τις απενεργοποιήσεις. Κάνε δεξί κλικ πάνω στο Start button, επίλεξε System, έπειτα κάνε κλικ στην επιλογή Advanced system settings στα δεξιά. Στο παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί, κάνε κλικ στο Settings… στην περιοχή με τίτλο Performance. Θα ανοίξει ένα δεύτερο παράθυρο διαλόγου. Διάλεξε Custom και αποεπίλεξε το Show shadows under windows.

Αυτές είναι δύο απλές και γρήγορες αλλαγές που μπορείς να κάνεις, αν έχεις βαρεθεί το look των Windows και θες μια μικρή αλλαγή. Αυτά μέχρι να αποφασίσει η Microsoft να κάνει ένα γενικό… ρεκτιφιέ στο user interface των Windows.