7
Τεχνολογία

Αυτό είναι το μέλλον της μπαταρίας: εύκαμπτη και αδιάβροχη!

Αυτό είναι το μέλλον της μπαταρίας: εύκαμπτη και αδιάβροχη!
Οι νέες μπαταρίες για wearables είναι εύκαμπτες, ελαστικές, και αντέχουν το πλύσιμο.

Τα wearables έρχονται! Μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες, μπορεί να τα ακούμε συνεχώς αλλά να μην τα βλέπουμε ποτέ, όμως τα wearables, η φορετή τεχνολογία, είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Προφανώς δεν πρόκειται να αρχίσουμε να τα βλέπουμε στα μαγαζιά… μεθαύριο, αλλά σίγουρα θα έχουμε απτά δείγματα σε λίγα χρόνια. Οι τεχνολογίες που απαιτούνται για τεχνολογικές συσκευές που φοριούνται, σιγά σιγά, ωριμάζουν και τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται. Τώρα έφτασε η ώρα για τη μπαταρία!

Για μια συσκευή ή ένα τεχνολογικό εξάρτημα το οποίο φοριέται, πολλά πράγματα είναι απαραίτητα, όπως πολύ λεπτά και μικρά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, εύκαμπτα και πολύ λεπτά – αλλά και ανθεκτικά – καλώδια, εύκαμπτες και ανθεκτικές οθόνες (ίσως), και διάφορα άλλα εξαρτήματα τα οποία εξαρτώνται από το είδος της συσκευής. Όλες, όμως, ανεξαιρέτως απαιτούν κάποια πηγή ενέργειας· με άλλα λόγια, μια μπαταρία η οποία ιδανικά θα πρέπει να είναι κι αυτή πολύ ελαφριά, πολύ λεπτή, να αντέχει τις καταπονήσεις και, γιατί όχι, να είναι και εύκαμπτη και, επίσης γιατί όχι, να μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο ρούχων!

Αυτό ακριβώς δημιούργησαν οι ερευνητές του University of British Columbia (UBC) το οποίο βρίσκεται στον Καναδά. Η πρώτη μπαταρία η οποία είναι ταυτοχρόνως πολύ εύκαμπτη αλλά και πλενόμενη είναι γεγονός. Είναι σε θέση να συστραφεί, να μπει στο πλυντήριο, αλλά και να τεντωθεί μέχρι και δύο φορές το αρχικό της μήκος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ερευνητές, υπήρχαν κάποιες ελαστικές μπαταρίες αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να μπουν στο πλυντήριο. Αυτό το τελευταίο είναι άκρως απαραίτητο, με τους ερευνητές να θεωρούν πως η οποιαδήποτε μπαταρία η οποία προορίζεται για wearables θα πρέπει οπωσδήποτε να μπορεί να αντέξει τις καταπονήσεις της καθημερινής χρήσης. Αυτό ήταν και το προβληματικό σημείο, καθώς οι (συμβατικές) μπαταρίες αποτελούνται από στρώματα, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό ενός σκληρού άκαμπτου κελύφους.

Η ερευνητική ομάδα του UBC κατασκεύασε τα απαιτούμενα υλικά σε εύκαμπτη μορφή, κονιορτοποιώντας τα και ενσωματώνοντας τα σωμάτια μέσα σε πολυμερή ή ελαστικά. Η μπαταρία αποτελείται από πολλά υπέρλεπτα στρώματα, ενώ και το κέλυφος είναι φτιαγμένο από το ίδιο ελαστικό υλικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αεροστεγές, αδιάβροχο προστατευτικό στρώμα, το οποίο διασφαλίζει την ακεραιότητα της μπαταρίας ακόμη και μετά από παρατεταμένη χρήση. Μάλιστα, ένας υποψήφιος διδάκτορας της ομάδας ήταν αυτός που πρότεινε να βάλουν τη μπαταρία στο πλυντήριο για να δοκιμάσουν τις ικανότητές της. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, η μπαταρία είχε αντέξει 39 πλύσεις, κάτι που δίνει στους ερευνητές μια ακόμη παράμετρο για να βελτιώσουν. Όπως δηλώνουν, έχουν δοκιμάσει τη μπαταρία τόσο σε πλυντήριο σπιτιού όσο και σε επαγγελματικά μηχανήματα και έτσι γνωρίζουν ότι αντέχουν, αφού βγήκε σώα και αβλαβής!

Μια ακόμη παράμετρος η οποία απασχόλησε τους ερευνητές ήταν τα ίδια τα υλικά της μπαταρίας. Με το σκεπτικό της ασφάλειας προς του χρήστες ακόμη και εάν η μπαταρία “ανοίξει” ή κοπεί, επέλεξαν το συνδυασμό ψευδαργύρου και μαγγανίου αντί του γνωστού λιθίου – ιόντων, μιας και το δεύτερο παράγει τοξικές ουσίες όταν καταστραφεί.

Η έρευνα, βέβαια, συνεχίζεται και τώρα που έχουν λειτουργικά πρωτότυπα, οι ερευνητές μπορούν να δουλέψουν πάνω στις λεπτομέρειες, να προσπαθήσουν να αυξήσουν την χωρητικότητα αλλά και την απόδοση της μπαταρίας, αλλά και το προσδόκιμο ζωής της. Μάλιστα πιστεύουν πως, όταν η μπαταρία είναι έτοιμη για καταναλωτική χρήση, θα κοστίζει το ίδιο με μια κοινή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, μιας και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαιτέρως φθηνά!

Οι χρήσεις της μπαταρίας αυτής είναι άπειρες! Από smartwatches και αυτοκόλλητα για παρακολούθηση ασθενών, θα μπορούν να επεκταθούν και σε ρούχα – εξ ου και το… πλυντήριο – προσδίδοντας επιπλέον λειτουργίες και έξυπνα χαρακτηριστικά σε απλά αντικείμενα, όπως ένα παντελόνι ή ένα φούτερ. Περιμένουμε να τα δούμε σε λίγα χρόνια!