7
Τεχνολογία

Αυτόνομα οχήματα οδηγούν εικονικά και μαθαίνουν

Αυτόνομα οχήματα οδηγούν εικονικά και μαθαίνουν
Μια τεχνολογία εξομοίωσης επιτρέπει στα αυτόνομα οχήματα να βιώνουν και να δοκιμάζουν καταστάσεις που είναι πολύ επικίνδυνες για να δοκιμαστούν στην πραγματικότητα.

Αυτή τη στιγμή επικρατεί αναβρασμός στο χώρο των αυτόνομων οχημάτων. Πολλές εταιρείες ασχολούνται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία φαίνεται να έχει τεράστιες προοπτικές. Το βασικό πρόβλημα με τις δοκιμές είναι ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, μέσα σε πόλεις για παράδειγμα, για προφανείς λόγους. Υπάρχει όμως μια εταιρεία η οποία ισχυρίζεται ότι τα αυτόνομα οχήματά της καταφέρνουν οδηγούν 10 εκατομμύρια μίλια την ημέρα. Η εταιρεία αυτή είναι η Waymo, ανήκει στην Alphabet (τη μητρική εταιρεία της Google) και όπως φαίνεται διαθέτει τα ασφαλέστερα αυτόνομα οχήματα του κόσμου για τον απλούστατο λόγο ότι κινούνται μέσα σε εικονικούς κόσμους.

Το λογισμικό που χρησιμοποιεί η Waymo βοηθά τα αυτόνομα οχήματα να «μάθουν» οδηγώντας σε εξομοιώσεις πραγματικών συνθηκών. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κώδικας που τρέχει 24 ώρες το 24ωρο αντιστοιχεί σε 25.000 οχήματα και όπως αναφέρει η εταιρεία, έχουν καλυφθεί συνολικά 6 δισεκατομμύρια εικονικά μίλια.

Που θα οδηγήσουν όλα αυτά; Το λογισμικό που θα αναλάβει «αύριο» να κινήσει ένα αυτόνομο όχημα σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης δεν θα έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων τι ακριβώς να κάνει και πώς να αντιδράσει στις διάφορες καταστάσεις, αλλά θα το έχει «μάθει» όπως ακριβώς κι ένας άνθρωπος. Η εκμάθηση αυτή πραγματοποιείται μέσω του εικονικού κόσμου που αναφέραμε πιο πάνω. Επιπλέον η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στους μηχανικούς να ελέγξουν συγκεκριμένα σενάρια που δεν θα μπορούσαν σε πραγματικές συνθήκες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αυτόνομα οχήματα βασίζονται σε δεδομένα που λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο και όχι από πραγματική γνώση του κόσμου, κάτι που μπορεί να τα κάνει να μπερδευτούν εάν συναντήσουν κάποια κατάσταση για την οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Η Waymo αξιοποιεί προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και AI ελπίζοντας το λογισμικό της να μπορεί να αξιοποιηθεί κάποια στιγμή σε πραγματικά αυτόνομα οχήματα που θα οδηγούν με ασφάλεια στους δρόμους, «διαβάζοντας» τις συνθήκες του δρόμου, τις πινακίδες και τα φανάρια, αλλά προβλέποντας επίσης επικίνδυνες καταστάσεις προστατεύοντας τους επιβαίνοντας, αλλά και όσους βρίσκονται εκτός οχήματος (πεζούς, άλλα οχήματα, ποδηλάτες, ζώα κ.λπ).

Μάλιστα, οι μηχανικοί της Waymo δοκιμάζουν το λογισμικό τους και σε περίεργες καταστάσεις που μπορούν όμως να συμβούν στο δρόμο, όπως το να διασχίσει ξαφνικά το δρόμο μια ομάδα παιδιών με αποκριάτικα κοστούμια, για παράδειγμα. Πώς θα αντιδράσει το όχημα; Θα καταλάβει ότι πρόκειται για ανθρώπους;

Αυτά και άλλα πολλά μελετώνται στα εργαστήρια της Waymo, αλλά και άλλων εταιριών με την ελπίδα ότι το μέλλον της οδήγησης θα είναι πιο ασφαλές.