7
Τεχνολογία

Ανεξέλεγκτες αγορές apps και πώς να προστατευθείς

Ανεξέλεγκτες αγορές apps και πώς να προστατευθείς
Τα περισσότερα apps προσφέρουν δυνατότητα αγοράς εντός τους. Πρόκειται για μια χρήσιμη, αλλά… επικίνδυνη δυνατότητα, ειδικά εάν το tablet το χρησιμοποιεί ένα παιδί. Μάθε πώς να κλειδώσεις τη δυνατότητα αγορών εντός εφαρμογών σε iOS και Android.

Όπως ξέρουν όσοι έχουν iPad ή iPhone για να μπει κανείς στο App Store και να αγοράσει εφαρμογές, θα πρέπει να έχει δηλώσει την πιστωτική του κάρτα. Το iOS βέβαια σου ζητά τον κωδικό του Apple ID, κάθε φορά που προσπαθείς να κατεβάσεις κάποιο app, αλλά καλό είναι εάν δίνεις το iPad σου σε άλλους χρήστες να μπορείς να προστατεύεις τη συσκευή και φυσικά το… πορτοφόλι σου από τις ανεξέλεγκτες αγορές.

Μπορεί για παράδειγμα το παιδί σου να πατήσει κατά λάθος ένα εικονίδιο σε ένα παιχνίδι και χωρίς να ξέρει τι ακριβώς κάνει, η πιστωτική σου κάρτα να χρεωθεί. Τα ποσά συνήθως είναι μικρά, αλλά δεν είναι σπάνιες οι φορές που μαζεύονται εκατοντάδες ευρώ από αγορές που έχει κάνει κάποιος άλλος.

Τα περισσότερα apps, υποστηρίζουν τη δυνατότητα αγορών εντός εφαρμογής. Αυτό από τη μία δίνει τη δυνατότητα στους developers να προσφέρουν μια lite έκδοση του παιχνιδιού ή της εφαρμογής και όποιος επιθυμεί πρόσθετες δυνατότητες να πληρώσει για να της αποκτήσει. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να χρεωθείς, χωρίς να το θέλεις.

Κλειδώματα!

Ευτυχώς, μπορείς να προστατέψεις το iPad σου «κλειδώνοντας» τη δυνατότητα αγορών εντός εφαρμογής ως εξής:

Στην αρχική οθόνη βρίσκεις το εικονίδιο των ρυθμίσεων το οποίο και αγγίζεις για να μπεις στα settings του iPad (το ίδιο ισχύει και για iPhone). Επίλεξε Γενικά και κατόπιν Περιορισμοί. Πάτα το Ενεργοποίηση περιορισμών. Θα σου ζητηθεί ένα PIN (ή δακτυλικό αποτύπωμα, ανάλογα με τη συσκευή) για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση. Στη λίστα με τους περιορισμούς υπάρχουν διάφορες χρήσιμες επιλογές, ειδικά για παιδιά, όπως οι επιτρεπόμενες εφαρμογές (μπορείς να αποκλίσεις την εκτέλεση του Safari ή της κάμερας για παράδειγμα), να βάλεις περιορισμούς στα websites που επιτρέπεται η πρόσβαση, να απενεργοποιήσεις την εγκατάσταση apps γενικώς, ή να απαγορεύσεις τις αγορές εντός εφαρμογών.

Κάθε φορά που θα χρειαστεί να αγοράσεις κάποια εφαρμογή ή να προχωρήσεις σε αγορά εντός εφαρμογής θα ζητείται ο κωδικός που έχεις βάλει.

Κλείνοντας να πούμε ότι και το Android διαθέτει παρόμοιες ρυθμίσεις. Άνοιξε το Google Play Store, πήγαινε στις ρυθμίσεις και επίλεξε την απαίτηση κωδικού για κάθε αγορά. Εάν έχεις συσκευή με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, το Google Play θα το αναγνωρίσει και θα σου επιτρέψει να τσεκάρεις την επιλογή αυτή για αγορές μέσα στο Store.