7
Τεχνολογία

Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων στο κινητό; Κι όμως γίνεται

Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων στο κινητό; Κι όμως γίνεται
Μάθε πώς να ανακτήσεις διαγραμμένα αρχεία από το κινητό σου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προγράμματα κι έναν υπολογιστή.

Προγράμματα τύπου «undelete» είχαμε από την… προϊστορική εποχή των υπολογιστών, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες δισκέττες και οι πρώτοι σκληροί δίσκοι. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με μια λεπτομέρεια στον τρόπο που γράφονται τα δεδομένα. Στην αρχή κάθε δίσκου υπάρχει, σε κάποια μορφή, ένας κατάλογος με τα περιεχόμενα του δίσκου, τα αρχεία, τους φακέλους και που βρίσκονται αυτά στην επιφάνεια του δίσκου. Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε ένα δίσκο με μια βιβλιοθήκη, ο κατάλογος περιέχει τις πληροφορίες για το διάδρομο, το ράφι και τη θέση κάθε βιβλίου. Πολύ γρήγορα, για να γλυτώσουν χρόνο, οι προγραμματιστές αποφάσισαν πως, όταν διαγράφεται κάτι από το δίσκο, δεν υπάρχει λόγος να «στέλνουν τον βιβλιοθηκάριο να αδειάζει το ράφι», για να συνεχίσουμε την παρομοίωση. Αρκεί απλά να σβήνουν την εγγραφή από τον κατάλογο. Αν χρειαστεί να τοποθετηθεί κάτι σε οποιοδήποτε ράφι, ο βιβλιοθηκάριος απλά βάζει το βιβλίο στη θέση που πρέπει και ουσιαστικά, αν υπήρχε εκεί κάποιο «σβησμένο» βιβλίο, το αφαιρεί.

Ακριβώς έτσι λειτουργούν όλοι οι δίσκοι και γενικά όλα τα μέσα αποθήκευσης. Τα διαγραμμένα αρχεία συνεχίζουν και υπάρχουν, μέχρι να χρειαστεί (ή να τύχει) να γραφτεί κάτι πάνω στο ίδιο σημείο. Το μόνο που σβήνεται είναι η καταχώριση στον κατάλογο διευθύνσεων.

Επομένως, αυτό ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο: αν σβηστεί ένα αρχείο, μπορείς να ψάξεις και να βρεις περιοχές του δίσκου που περιέχουν δεδομένα τα οποία δεν αντιστοιχούν σε κάποιο αρχείο στον κατάλογο, και να τα ανακτήσεις. Αν τα δεδομένα δεν είναι υπερβολικά διεσπαρμένα σε περιοχές του δίσκου ή/και αν δεν έχουν γραφτεί νεότερα δεδομένα από πάνω τους, τότε έχεις μια πολύ καλή πιθανότητα να τα ξαναβρείς!

Προφανώς η ίδια λογική συνεχίζει και ακολουθείται και σήμερα. Μάλιστα σήμερα έχει πολύ περισσότερο νόημα, μιας και οι μνήμες Flash που χρησιμοποιούν οι δίσκοι SSD, οι κάρτες SD, οι μνήμες των κινητών, ακόμη και τα φλασάκια USB, έχουν πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής σε εγγραφές.

Λοιπόν, αυτό που χρειάζεσαι είναι το κατάλληλο εργαλείο και… να αφήσεις το κινητό σου αμέσως! Αν τα αρχεία που προσπαθείς να ανακτήσεις βρίσκονται σε κάρτα μνήμης microSD, τότε κλείσε το κινητό και βγάλε την επιτόπου. Αν όμως βρίσκονται στην εσωτερική μνήμη του του κινητού, τότε απλά προσπάθησε να το χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο, μέχρι να επιχειρήσεις την ανάκτηση. Είπαμε, θέλουμε να περιορίσουμε τις εγγραφές στο δίσκο στο ελάχιστο. Οπότε, μη βγάζεις νέες φωτογραφίες, μην τραβάς βίντεο, μην ανοίγεις apps και παιχνίδια.

Αν και υπάρχουν πολλά προγράμματα για ανάκτηση δεδομένων, θα αναφέρουμε ένα: το DiskDrill. Όλα, όμως, λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι απλά. Κατ’ αρχήν κατεβάζεις και εγκαθιστάς το DiskDrill στον υπολογιστή σου. Επίσης συνδέεις τη συσκευή σου στον υπολογιστή. Προφανώς, αν είσαι στην περίπτωση της κάρτας microSD, τότε απλά συνδέεις αυτή στον υπολογιστή μέσω κάποιου card reader ή USB adapter (και αγνοείς τα βήματα που αφορούν κινητό).

  • Όταν συνδεθεί το κινητό, το θέτεις ως Media Transfer Protocol (MTP) device
  • Σε συσκευή Android, ενεργοποιείς το USB debugging mode από τα Settings
  • Ίσως χρειαστεί να κάνεις root το κινητό σου ώστε το DiskDrill να αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση στον εσωτερικό δίσκο
  • Ανοίγεις το DiskDrill και πατάς το κουμπί Recover
  • Περιμένεις μέχρι το πρόγραμμα να σαρώσει όλο το δίσκο και να εντοπίσει σβησμένα αρχεία
  • Επιλέγεις από αυτά που εντόπισε, τα αρχεία που σε ενδιαφέρουν και θες να επαναφέρεις
  • Πατάς το Recover άλλη μια φορά και τα αρχεία θα μεταφερθούν στο φάκελο που επιθυμείς

Αυτό ήταν όλο. Το DiskDrill σου επιτρέπει να δεις τα σβησμένα αρχεία που εντόπισε με πολλούς τρόπους, ώστε να καταλάβεις ποιο είναι αυτό που σε ενδιαφέρει. Επίσης θα σου εμφανίσει το είδος των αρχείων, για παράδειγμα, φωτογραφία, βίντεο, ήχος ή αρχείο κειμένου.

Η μοναδική δυσκολία που υπάρχει είναι το πιθανό root που ίσως χρειαστεί να κάνεις στο κινητό σου. Το αν θα αποφασίσεις να το κάνεις, εξαρτάται ουσιαστικά από το πόσο πολύ χρειάζεσαι αυτά τα αρχεία που έσβησες κατά λάθος