7
Τεχνολογία

Αγοράζεις τηλεόραση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αγοράζεις τηλεόραση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
HDR, 4K, smart TV, curved ή flat. Αυτά και άλλα διλήμματα αντιμετωπίζει όποιος σκοπεύει να αγοράσει καινούρια τηλεόραση. Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις τις αγαπημένες σου εκπομπές και αθλητικά γεγονότα.

Με πολλά μεγάλα αθλητικά γεγονότα να βρίσκονται προ των πυλών και τις υπηρεσίες COSMOTE TV να σου προσφέρουν απλόχερα ζωντανό και on-demand περιεχόμενο το, ίσως να… καλοβλέπεις και εσύ την αγορά μιας καινούριας τηλεόρασης. Ο οδηγός που θα βρεις στη συνέχεια, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις.

Η τηλεόραση αποτελεί βασικό «αξεσουάρ» του νοικοκυριού. Μάλιστα ελάχιστα είναι τα σπίτια που διαθέτουν μόνο μία. Ωστόσο, χάρη στο πλήθος των μοντέλων που έχουν κατακλύσει την αγορά, η επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης είναι για πολλούς γρίφος, ενώ οι άγνωστοι όροι στα τεχνικά χαρακτηριστικά, μόνο ευκολότερη δεν κάνουν την επίλυσή του.

Διαφορετικά μεγέθη, αναλύσεις, δυνατότητες που προσφέρουν, αλλά και εύρος τιμών, καθιστούν δύσκολη την επιλογή ενός μοντέλου, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να αγοράζουμε αυτό που προτείνει ο πωλητής του καταστήματος, ή απλά με βάση την τιμή.

Πριν λοιπόν ξεχυθείς στα μαγαζιά και στα e-shops, ας δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επιλογή μιας τηλεόρασης.

Οι διαστάσεις (ίντσες)

Όταν λέμε διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης σε ίντσες και γενικά για τη σωστή επιλογή πρέπει να σκεφτείς τον αριθμό των ατόμων που θα βλέπουν ταυτόχρονα και το σημείο που θα την τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για την επιλογή της σωστής οθόνης ανάλογα με την απόσταση θέασης αλλά μπορείς να υπολογίσεις το μέγεθος που θα χρειαστείς ως εξής: Η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι 1,5 φορά το μέγεθος της οθόνης και η μέγιστη το πολύ 2 με 3 φορές. Άρα μια οθόνη 40 ιντσών έχει ελάχιστη απόσταση θέασης το 1,5 μέτρο και μέγιστη τα 2,5 μέτρα.

Full HD ή Ultra HD;

Οι όροι αυτοί αναφέρονται στην ανάλυση του panel. Το βασικό που θα πρέπει να προσέξεις εδώ, είναι η τηλεόραση να αναφέρεται τουλάχιστον ως Full HD, που σημαίνει ότι θα έχει ανάλυση 1920 x 1080 pixels, κατάλληλη για την προβολή ταινιών υψηλής ανάλυσης από blu ray ή από κανάλια υψηλής ανάλυσης. Το πρότυπο UHD, γνωστό και ως 4K, προσφέρει ανάλυση 3840 x 2160, που είναι ουσιαστικά τετραπλάσια από την αντίστοιχη Full HD. Η διαφορά στην ποιότητα αυτής της ανάλυσης φαίνεται περισσότερο σε πολύ μεγάλες οθόνες – τουλάχιστον 65’’ ή μεγαλύτερες – ενώ, χρειάζεται να προβάλλεται φυσικά και αντίστοιχο περιεχόμενο.

Ρυθμός ανανέωσης

Ο ρυθμός ανανέωσης (frame rate) μιας οθόνης αναφέρεται στον αριθμό των εικόνων που προβάλλονται ανά δευτερόλεπτο και μετράται σε Hertz. Για παράδειγμα, όταν μια τηλεόραση έχει συχνότητα 100 Hertz, προβάλλει 100 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Κατά κανόνα όσο μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης έχει μια τηλεόραση τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας καθώς τόσο πιο καλά δίνεται η αίσθηση της ομαλής κίνησης.

Smart TV

Οι smart TVs προσφέρουν δυνατότητες που μέχρι πρότινος συναντούσαμε μόνο σε υπολογιστές: Πρόσβαση στο Internet, εφαρμογές, απευθείας προβολή βίντεο στο YouTube, κατέβασμα εκπομπών, σύνδεση με άλλες συσκευές, είναι μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι «έξυπνες» τηλεοράσεις και τις έχουμε διαθέσιμες από τον καναπέ του σπιτιού μας. Συχνά μάλιστα, στις smart τηλεοράσεις συναντάμε και χαρακτηριστικά όπως φωνητικός έλεγχος, έλεγχος των λειτουργιών με κινήσεις του χεριού, κ.ά.

Flat ή Curved;

Οι curved τηλεοράσεις θεωρητικά τουλάχιστον προσφέρουν εικόνα με λιγότερες αντανακλάσεις, και ελαφρώς καλύτερες γωνίες θέασης, άρα και καλύτερη συνολικά τηλεοπτική εμπειρία. Στην πραγματικότητα οι βελτιώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές οθόνες είναι ελάχιστες. Για να δεις πραγματικά διαφορά από μια συμβατική, καλής ποιότητας, flat οθόνη πρέπει να αγοράσεις μια κυρτή τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων. Μια κυρτή τηλεόραση γύρω στις 50 ίντσες θα σου προσφέρει απολαυστικό θέαμα από κάθε γωνία κι αν την παρακολουθήσεις. Οι curved τηλεοράσεις παρόλα αυτά, είναι αναμφισβήτητα… πιο όμορφες.

Βρες την τηλεόραση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου μέσα από μια μεγάλη ποικιλία, στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.