7
Τεχνολογία

Ήρθε το Android 12L για tablets

Ήρθε το Android 12L για tablets
H Google κυκλοφορεί την έκδοση 12L του λειτουργικού συστήματος Android με ειδικές λειτουργίες για tablets. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του iPhone, αλλά χωρίς να περιορίζεται σε ένα (ή έστω λίγα) μοντέλο κινητού. Αντιθέτως, η λογική του – όπως και οι καταβολές του, άλλωστε – ήταν παρόμοια με αυτή του Linux: να γίνει ένα (σχεδόν) δωρεάν λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όποιος (κατασκευαστής) ήθελε, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις “επιταγές” της Google ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό οδήγησε πολλούς κατασκευαστές να βγάλουν τα δικά τους smartphones, αλλά και να προσαρμόσουν το Android και σε άλλες συσκευές, όπως για παράδειγμα tablets! Το πρόβλημα ήταν, σχεδόν από την αρχή, το ότι το Android δεν ήταν σχεδιασμένο για tablets!

Η Google προσπάθησε σε διάφορες χρονικές στιγμές να βγάλει τα δικά της tablets, αλλά η επιτυχία της δεν ήρθε. Με αυτό το προηγούμενο, δεν προχώρησε ποτέ στην ενσωμάτωση στο Android χαρακτηριστικών και λειτουργιών φτιαγμένα εξ αρχής με tablets κατά νου. Τώρα, όμως, μετά από κάμποσα χρόνια ξηρασίας, φαίνεται πως η Google ενδιαφέρεται ξανά! Στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε το Android 12L, ένα update στο Android 12, το οποίο έρχεται με αρκετές προσθήκες και βελτιώσεις για tablets και γενικότερα για συσκευές με μεγάλες οθόνες.

Και επειδή το πιθανότερο είναι ότι την αναβάθμιση θα λάβουν οι νεότερες συσκευές είναι ευκαιρία να επισκεφτείς ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή COSMOTE και να προμηθευτείς τώρα το καινούριο σου Android tablet.

Παρά τις διάφορες κυκλοφορίες εκδόσεων του Android με χαρακτηριστικά για tablets, η ίδια η Google φαινόταν πάντοτε να ενδιαφέρεται περισσότερο σε smartphones αλλά και σε tablets μικρότερου μεγέθους – τότε, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από τα σημερινά flagship smartphones – κάτι που αναπόφευκτα έσπρωξε τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά για μεγάλες οθόνες και για μεγάλες συσκευές στην άκρη. Αυτό που κάνει σήμερα, όμως, είναι διαφορετικό. Τώρα έχει βάλει όλα τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες στον πυρήνα του νέου Android, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι κατασκευαστές.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ένα νέο notification shade, η οποία μπορεί να μοιράζεται την οθόνη με τα quick settings, κάνοντας καλύτερη χρήση του (μεγαλύτερου) διαθέσιμου χώρου. Το παράθυρο των settings είναι επίσης δύο περιοχών, κάτι το οποίο έχει ήδη βάλει στα δικά της tablets η Samsung. Αλλά οι περισσότερες αλλαγές στο Android 12L έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των παραθύρων και των apps. Το νέο Android 12L έχει διαφορετικό user interface όσον αφορά την taskbar, το οποίο επιτρέπει καλύτερη χρήση σε συνθήκες multitasking αλλά και τη χρήση apps σε μοιρασμένη οθόνη. Για παράδειγμα, τώρα είναι απλό το να έχεις έναν browser ανοιχτό στη μισή οθόνη και κάποιο app μηνυμάτων στην άλλη μισή.

Παρά την γενικότερη στόχευση σε tablets, το νέο Android έρχεται και για κανονικά smartphones, με το update για τα Pixel της Google να έχει ήδη κυκλοφορήσει. Βέβαια, οι μεγαλύτερες αλλαγές του Android 12L θα γίνουν φανερές σε συσκευές με μεγάλη οθόνη, και, ενώ η ίδια η Google δεν διαθέτει τέτοιες συσκευές, αναφέρει πως δουλεύει στενά με τις Samsung, Lenovo και… Microsoft, ώστε να φέρει το Android 12L σε διάφορες συσκευές μέσα στο τρέχον έτος!