8
Ψυχαγωγία

Έρχεται το Instagram για παιδιά

Έρχεται το Instagram για παιδιά
Ως γνωστόν, οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων επιτρέπονται σε χρήστες άνω των 13 ετών. Σε μια προσπάθεια να δώσει πρόσβαση και σε μικρότερες ηλικίες, το Facebook σχεδιάζει μια έκδοση του Instagram για παιδιά κάτω των 13.

Το Facebook είναι η υπ’ αριθμόν ένα εφαρμογή ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με βάση τον καθημερινό αριθμό ενεργών χρηστών. Κι αυτό χωρίς να περιλαμβάνεται το πλήθος των χρηστών του Instagram, το οποίο ανήκει εδώ και χρόνια στο Facebook. Όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, το Facebook προσπαθεί να ενσωματώσει ακόμη περισσότερους χρήστες – και τι πιο απλό από το να προσελκύσει χρήστες οι οποίοι, μέχρι τώρα, δε μπορούσαν επισήμως να έχουν λογαριασμό. Δηλαδή τα παιδιά κάτω των 13 ετών. Λέμε επισήμως διότι, όπως ξέρουμε όλοι, τα παιδιά έχουν μια καταπληκτική ικανότητα να παρακάμπτουν τέτοιου είδους προβλήματα όπως περιορισμούς ηλικίας μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι υπεύθυνοι του Facebook, λοιπόν, βλέποντας πως μπορεί το Facebook να είναι το πρώτο σε χρήστες αλλά πως οι νεαροί το θεωρούν (και όχι αδίκως) ως «το σόσιαλ των γέρων» (όπου γέροι όλοι οι άνω των 25 στα μάτια των προεφήβων), αλλά και πως το Instagram έχει μετατραπεί σε εργαλείο επικοινωνίας και δικτύωσης στις μικρότερες ηλικίες, αποφάσισαν να λάβουν τα μέτρα τους.

Τα μέτρα που έλαβαν, λοιπόν, είναι το εξής ένα: να ανοίξουν την πλατφόρμα του Instagram και για τις μικρότερες ηλικίες, όπως ανακοίνωσαν πριν από 2 εβδομάδες περίπου. Για να προλάβουν, όμως, τα χειρότερα, το άνοιγμα αυτό θα συνοδεύεται από συστήματα γονικού ελέγχου και θα επιτρέπει στους γονείς να μπορούν να έχουν τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των παιδιών τους μέσα στο Instagram.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ιθύνοντες του Facebook, «τα παιδιά όλο και περισσότερο ζητούν από τους γονείς τους την άδεια να κάνουν λογαριασμό σε διάφορα apps ώστε να είναι σε επαφή με τους φίλους τους. Αυτή τη στιγμή, οι γονείς δεν έχουν πολλές επιλογές και γι’ αυτό [αποφασίσαμε να] φτιάξουμε νέα προϊόντα – όπως κάναμε με το Messenger Kids – τα οποία να είναι κατάλληλα για παιδιά αλλά ελεγχόμενα από τους γονείς. Εξετάζουμε το πως θα φέρουμε μια ελεγχόμενη από τους γονείς εμπειρία στο Instagram, για να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να ανακαλύπτουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα, και ακόμη περισσότερα».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως θα παρακολουθούμε το εγχείρημα με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα παιδιά, όπως προείπαμε, είναι εξπέρ στο να παρακάμπτουν περιορισμούς και να λύνουν προβλήματα. Κάτι που αναμένουμε να γίνει σχεδόν αμέσως, μόλις καταλάβουν πως το Instagram που τους έβαλε ο μπαμπάς ΔΕΝ είναι το ίδιο με το Instagram που έχουν οι φίλοι τους ή που είχαν δει από μεγαλύτερα παιδιά. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν το πόσο γρήγορα το Instagram για εμάς τους ενήλικες μπορεί να ξεφύγει και το περιεχόμενό του να γίνει άκρως ακατάλληλο.