4
Υγεία & Fitness

Έρχεται το έξυπνο ρολόι που μετρά την πίεση

Έρχεται το έξυπνο ρολόι που μετρά την πίεση
Τα έχουμε δει όλα από τα wearables. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση αποτελεί ένα έξυπνο ρολόι που να μπορεί να πραγματοποιεί ακριβείς μετρήσεις της καρδιακής πίεσης. Σύντομα θα το δούμε κι αυτό στα ράφια των καταστημάτων.

Είναι γεγονός ότι τα smartwatches και τα fitness trackers που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που κυκλοφορούσαν παλαιότερα. Για παράδειγμα πριν από μερικά χρόνια τα περισσότερα wearables δεν είχαν ούτε ενσωματωμένο GPS ούτε αισθητήρα καρδιακών παλμών, χαρακτηριστικά που σήμερα τα βρίσκεις στα περισσότερα smartwatches.

Στο μέλλον τα wearables πρόκειται να μπουν δυναμικά και στον κλάδο της ιατρικής. Ήδη μερικές εταιρείες έχουν προσθέσει σχετικές λειτουργίες, όπως αισθητήρες μέτρησης του οξυγόνου ή του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο το επόμενο μεγάλο βήμα για της wearable συσκευές είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας για την ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

H Οmron, γνωστή για την κατασκευή monitors παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα smartwatch που να κάνει ακριβώς το ίδιο αλλά από τον καρπό σου! Το συγκεκριμένο gadget ονομάζεται Omron HeartGuide και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.

Το Omron HeartGuide αφού εγκριθεί και από την FDA, κάτι που θα το διαφοροποιήσει από άλλα wearables που ισχυρίζονται ότι μετρούν την αρτηριακή πίεση, θα μπορεί να παίρνει μετρήσεις τη μέρα και τη νύχτα μέσω των λειτουργιών που θα φέρει.

Το ρολόι θα μπορεί να λαμβάνει μετρήσεις από τον παλμό στον καρπό του χεριού με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ θα ρυθμίζεται έτσι ώστε να λαμβάνει αυτόματα μετρήσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με υπέρταση.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα μπορείς να τα βρεις συγκεντρωμένα στην ειδική εφαρμογή για το smartphone σου και από εκεί να τα στείλεις στον γιατρό σου.

Αλλά αυτό που πραγματικά μας εντυπωσιάζει στο HeartGuide είναι ότι καταφέρνει να κάνει όλα τα παραπάνω ενώ ταυτόχρονα μοιάζει με ένα πολύ κομψό smartwatch. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε τρία μεγέθη, small, medium και large και θα ενσωματώνει επιπλέον κάποιες βασικές τεχνολογίες ενός smartwatch όπως notifications, βηματομετρητή και δυνατότητα παρακολούθησης ύπνου.

Η κατασκευή του είναι ιδιαίτερα ανθεκτική αφού είναι από υλικό που χρησιμοποιείται στους αερόσακους του Mars Lander της NASA. Παράλληλα η μπαταρία του είναι πολύ καλή αφού διαρκεί έως δύο εβδομάδες και η τιμή του υπολογίζεται να είναι $350.

Θες να μάθεις περισσότερα για τα wearables που κυκλοφορούν; Ρίξε μια ματιά στη μεγάλη ποικιλία που θα βρεις εδώ ή σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.