8
Ψυχαγωγία

Έρχεται ο VR κινηματογράφος;

Έρχεται ο VR κινηματογράφος;
Το βιβλίο Nightflyers έγινε σειρά. Και που είναι το εντυπωσιακό; Τα 3 πρώτα επεισόδια περιλαμβάνουν VR σκηνές και είναι πραγματικά απίστευτες. Μια νέα εποχή για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ξεκινάει.

Ίσως γνωρίζεις για τη νέα σειρά του Syfy, ονόματι Nightflyers. Μπορεί ακόμη και να ξέρεις, λόγω του Game of Thrones, πως βασίζεται σε ένα παλιό βιβλίο του George R.R. Martin. Ακόμη, μπορεί και να έχεις δει την παλιά ταινία από το 1987. Γνωρίζεις, όμως, πως οι δημιουργοί της νέας σειράς, λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα της, δημιούργησαν τρία μικρά βίντεο για συστήματα εικονικής πραγματικότητας;

Τα μικρά VR shorts, όπως ονομάζονται, εστιάζουν στους τρεις κεντρικούς ήρωες της σειράς, τους Murphy, Thale και Lommie αλλά και σε τρεις άλλους χαρακτήρες, οι οποίοι εμφανίζονται μόνο σε αυτά και όχι στην κανονική σειρά. Τα μικρά αυτά μινι-επεισόδια γράφτηκαν και σκηνοθετήθηκαν από τον Jeff Buhler παραγωγό της σειράς, σε συνεργασία με τον Justin Denton.

Όσον αφορά τις ιστορίες τους, είναι συμπληρωματικές σε σχέση με την κεντρική γραμμή της σειράς και κινηματογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής της πρώτης σαιζόν. Όντας VR, δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα να βιώσει τη ζωή στο διαστημόπλοιο Nightflyer.

Αυτή η κυκλοφορία σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την έβδομη τέχνη. Μετά τον ομιλώντα κινηματογράφο, τον έγχρωμο κινηματογράφο και την ψηφιακή προβολή, η εικονική πραγματικότητα είναι το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα που βάζει τον θεατή μέσα στον κόσμο της εκάστοτε ταινίας.

Τα τρία shorts είναι διαθέσιμα μέσω του YouTube και μπορείς να τα δεις από οποιαδήποτε συσκευή, αν και για να μπεις στον κόσμο του VR, προφανώς, θα χρειαστείς ένα VR headset.

Ο ίδιος ο George R.R. Martin μοιράστηκε κάποιες σκέψεις του σε σχέση με αυτή την τεχνολογία και τα shorts που αφορούν το δικό του δημιούργημα. Απόλαυσέ τον:

«[…] είναι μια νέα μορφή τέχνης. Δεν πιστεύω πως η μορφή της είναι ώριμη ακόμη. Η τεχνολογία δεν έχει ωριμάσει και ακόμη δεν έχουμε πραγματικά κατανοήσει το πως θα διηγηθούμε ιστορίες για αυτήν. Σε 20 χρόνια από τώρα, 30 χρόνια από τώρα, μπορεί και νωρίτερα, νομίζω πως θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τηλεόραση και τις ταινίες και όλες τις άλλες μορφές, ως μια εντελώς καθηλωτική μορφή τέχνης με την οποία μπορείς πραγματικά να ζήσεις μια περιπέτεια, όχι σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο ή να βλέπεις τηλεόραση. Μπορείς να μπεις μέσα στον κόσμο και οι αισθήσεις σου θα συμμετάσχουν, θα βλέπεις πράγματα, θα κάνεις πράγματα – οι επιλογές σου θα επηρεάζουν την ιστορία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Κι αυτό είναι εντυπωσιακή δυνατότητα. Αλλά νομίζω πως ίσως τώρα είμαστε όπως το θέατρο πριν τον Σαίξπηρ. Υπήρχε θέατρο και πριν, αλλά ο Σαίξπηρ ήταν αυτός που έδωσε ζωή στο θέατρο. Και βέβαια, και ο κινηματογράφος ξεκίνησε με μικρά πραγματάκια, όπως τρένα να φτάνουν στον σταθμό (σ.σ. αναφέρεται σε μία από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία, από τους αδελφούς Lumiere, του 1895) και μετά από χρόνια έφτασε στο Star Wars. Επομένως υπάρχει πολλή ωρίμανση, αλλά νομίζω πως η εικονική πραγματικότητα έχει τη δυναμική να γίνει μια πολύ εντυπωσιακή νέα μορφή τέχνης στο μέλλον».