7
Τεχνολογία

Έρχεται η βιονική όραση

Έρχεται η βιονική όραση
Αυτή τη φορά πράγματι έρχεται. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία θα ξεκινήσουν σύντομα τις πρώτες δοκιμές ενός συστήματος που υπόσχεται να δώσει όραση σε τυφλούς.

Από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα! Αυτό δεν είναι υπερβολή αλλά η πραγματικότητα στον κόσμο που ζούμε, εδώ και πολλά χρόνια. Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν φέρει στη ζωή μας συσκευές και τεχνολογίες οι οποίες στο παρελθόν υπήρχαν μόνο ως αποκυήματα της φαντασίας, αλλά και κάποιες πέραν κάθε φαντασίας. Τώρα η ώρα πλησιάζει και για την βιονική όραση, κάτι βγαλμένο από σειρές όπως το Star Trek!

Ερευνητές του Monash University της Αυστραλίας έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα βιονικής όρασης ονόματι Gennaris, το οποίο μπορεί να δώσει την αίσθηση της όρασης σε ανθρώπους με μη ιάσιμη τύφλωση. Το σύστημα λειτουργεί παρακάμπτοντας το οπτικό νεύρο εντελώς. Τα σήματα μεταφέρονται απ’ ευθείας στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου!

Η βάση του συστήματος είναι ειδικά κατασκευασμένα «πλακίδια» με ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στον εγκέφαλο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα ειδικό κράνος το οποίο περιλαμβάνει μια κάμερα, έναν ασύρματο πομπό καθώς και έναν επεξεργαστή οπτικών σημάτων.

Ο τρόπος λειτουργίας είναι σχετικά απλός: η κάμερα καταγράφει την εικόνα, τα δεδομένα μεταφέρονται στον επεξεργαστή και αυτός με τη σειρά του, μετά την κατάλληλη επεξεργασία, τα στέλνει μέσω του ασύρματου πομπού στα ηλεκτρόδια, όπου αυτά διεγείρουν τα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου.

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί σε… πρόβατα, χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα. Αυτές οι ενθαρρυντικές δοκιμές ήταν και ο λόγος που το project πήρε άδεια να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν και δεν είναι και το πιο κομψό αξεσουάρ, το σύστημα μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους με τύφλωση να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και να λειτουργούν με μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινότητά τους.

Πηγαίνοντας ένα (ή και περισσότερα) βήμα πιο πέρα, η Neuralink, η εταιρεία του διάσημου Elon Musk (της SpaceX και της Tesla) αναπτύσσει παρόμοιες τεχνολογίες με στόχο να επιδιορθώνει τραύματα της σπονδυλικής στήλης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει σε παράλυτους κάποιο ποσοστό της κινητικότητάς τους. Ο ίδιος ο Elon Musk έχει αναφέρει πως βλέπει τα τραύματα του νωτιαίου μυελού ως απλά κομμένα καλώδια. Και βλέποντας στο απώτερο μέλλον, αναφέρει πως κάποτε, άνθρωποι με ειδικά τσιπ ενσωματωμένα στον εγκέφαλό τους θα μπορούσαν να επικοινωνούν τηλεπαθητικά.