9
Αθλητισμός

Έξυπνα γυαλιά για… κολυμβητές

Έξυπνα γυαλιά για… κολυμβητές
Ασχολείσαι με την κολύμβηση και ταυτόχρονα δεν μπορείς να ζήσεις με την τεχνολογία; Μια εταιρεία από τη silicon valley (που αλλού;) κατασκευάζει ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά τα οποία παρακολουθούν τις επιδόσεις σου.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά στο χώρο του αθλητισμού. Τα smart bands και τα smartwatches έχουν γίνει απαραίτητο «εξάρτημα» κάθε επίδοξου αθλητή, όχι απαραίτητα επαγγελματία. Ό,τι θέλεις από wearables θα τα βρεις στην COSMOTE και στον ΓΕΡΜΑΝΟ.

Αδιάβροχα wearables για τον καρπό φυσικά και υπάρχουν, αλλά δεν μπορείς να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου την ώρα που αθλείσαι, παρά μόνο εκ των υστέρων. Η εταιρεία Fisically προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της κολύμβησης με τα έξυπνα γυαλιά της. Τα γυαλιά ονομάζονται Zwim (από το swim προφανώς) και μοιάζουν με κοινά γυαλιά κολύμβησης. Στη δεξιά πλευρά τους υπάρχει ένα εξάρτημα το οποίο θυμίζει τα Google Glasses. Το εξάρτημα αυτό, αναλαμβάνει να προβάλλει στο χώρο μπροστά από τα μάτια σου, δεδομένα όπως τον καρδιακό ρυθμό, το χρόνο, τις θερμίδες που έχεις κάψει κ.λπ και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες αντιλαμβάνεται τις στροφές και μπορεί και καταγράφει με ακρίβεια τους γύρους που κάνεις στην πισίνα.

Το Zwim απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες κολυμβητές, όσο και σε απλούς ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την κολύμβηση. Και στις δύο περιπτώσεις, ο απώτερος σκοπός (όπως άλλωστε και με κάθε άλλη wearable συσκευή) είναι η βελτίωση των επιδόσεων.

Η συσκευασία περιλαμβάνει εκτός από τα ίδια τα γυαλιά, ένα ειδικό σκουφάκι, καθώς κι ένα καλώδιο USB. Το καλώδιο χρησιμοποιείται για το «ανέβασμα» των δεδομένων σε cloud πλατφόρμες για αθλητές, όπως τα Garmin Connect, Strava και MyFitnessPal. Η εικονική οθόνη έχει ανάλυση WQVGA, η συσκευή διαθέτει μπαταρία Li-Ion που διαρκεί τέσσερις ώρες, ενώ όλη η συσκευή είναι αδιάβροχη μέχρι τα 30 μέτρα.

Έρχεται το 2018

Το Zwim δεν είναι προϊόν που θα βρεις στα καταστήματα. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καμπάνια στο Indiegogo η οποία αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα βγει κανονικά στην παραγωγή το 2018. Η εταιρεία έχει ζητήσει $ 20.000 και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη εξασφαλίσει το 90% της χρηματοδότησης.

Για τους υποστηρικτές της καμπάνιας το Zwim θα κοστίζει $199, ενώ η κανονική του τιμή θα είναι $380. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να σπεύσει να το υποστηρίξει.