7
Τεχνολογία

Έλεγχος του σπιτιού από ένα μόνο app

Έλεγχος του σπιτιού από ένα μόνο app
Ο περισσότερος κόσμος διαθέτει διάφορες συσκευές smart home. Μπορείς όμως να τις ελέγξεις όλες από ένα app;

Αυτή τη στιγμή, ο χώρος του smart home, δηλαδή του αυτοματισμού σπιτιού, είναι κατακερματισμένος. Η αγορά ακόμη δεν έχει κατασταλάξει σε ένα πρότυπο για όλες τις συσκευές, ενώ ακόμη και η επικοινωνία των ίδιων των συσκευών, αν και όλα κινούνται προς το Wi-Fi, ακόμη παρουσιάζει κινητικότητα. Το ατυχές αποτέλεσμα είναι ο τελικός χρήστης, δηλαδή εμείς, να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ένα app για κάθε συσκευή ή κάθε κατασκευαστή.

Μέχρι να καθιερωθεί ένα πρότυπο, όμως, και να ενοποιηθούν οι δυνατότητες, θα είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε ένα σωρό apps;

Το χειρότερο απ’ όλα είναι το ότι, αν έχεις πολλές συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές, τότε μάλλον δεν θα θυμάσαι καν ποιο app αντιστοιχεί σε ποια συσκευή, ειδικά αν τις έχεις προγραμματίσει και δεν τις χρησιμοποιείς συχνά.

«One app to rule them all»

Όπως στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», και εδώ υπάρχει διέξοδος: το ένα δαχτυλίδι βέβαια, είναι… τα εξής τρία: Google Home, Alexa και HomeKit. Τα πρώτα δύο καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις, το τρίτο την περίπτωση της Apple. Το πλεονέκτημα είναι, προφανώς, πως μπορείς να ελέγχεις σχεδόν όλες τις συσκευές που τυχόν έχεις από ένα σημείο και μάλιστα με υποστήριξη φωνητικών εντολών.

Δυστυχώς, βέβαια, ο έλεγχος από ένα app δεν σημαίνει πως μπορείς να εγκαταστήσεις μόνο ένα app και να τελειώσεις εκεί. Για τις αρχικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να έχεις εγκατεστημένα όλα τα αντίστοιχα apps για όλες τις συσκευές. Έπειτα θα τα συνδέσεις με το κεντρικό app, είτε αυτό είναι το Google Home, είτε η Alexa της Amazon, είτε το HomeKit.

Οι ρυθμίσεις διαφέρουν μεταξύ των τριών αυτών… υπερ-apps, αλλά η λογική παραμένει η ίδια: εφ’ όσον η συσκευή σου (έξυπνη λάμπα, κάμερα, κλειδαριά, διακόπτης, θερμοστάτης ή ό,τι άλλο έχεις) υποστηρίζει το Google Home, Alexa ή HomeKit, θα πρέπει να το προσθέσεις στις εγγεγραμμένες συσκευές, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. Ακολουθώντας τις οδηγίες του εκάστοτε app προσθέτεις μία-μία τις συσκευές σου και έπειτα μπορείς να αρχίσεις να τα ρυθμίζεις με λεπτομέρεια.

Άλλο ένα αρνητικό είναι το ότι τα apps των κατασκευαστών κατά κανόνα διαθέτουν περισσότερες λειτουργίες και ρυθμίσεις. Επομένως, κατά καιρούς θα χρειάζεται να επισκέπτεσαι το αντίστοιχο app, αν θες κάτι πιο περίεργο.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα Google Home, Alexa και HomeKit προσφέρουν υποστήριξη στο 90% των συσκευών που κυκλοφορούν και, σε λίγο καιρό, αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 100%. Επομένως, πρόσεξε όταν αγοράζεις τέτοιες συσκευές έτσι ώστε να υποστηρίζουν το σύστημα που έχεις επιλέξει!

COSMOTE Smart Home

Η λύση σε όλα τα ζητήματα που αναφέραμε στο παρόν άρθρο ονομάζεται COSMOTE Smart Home. Το «COSMOTE Smart Home» είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις, να παρακολουθείς και να προστατεύεις το σπίτι σου. Με τη χρήση του COSMOTE Home Base και τoυ COSMOTE Smart Home App ελέγχεις όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού σου απ’ όπου και αν βρίσκεσαι.