7
Τεχνολογία

Έλεγχος κινητού με τα… μάτια

Έλεγχος κινητού με τα… μάτια
Μετά τη φωνή, ο επόμενος τρόπος για να ελέγχεις το κινητό σου είναι με τα μάτια. Πρόκειται για μια επανάσταση για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και όχι μόνο.

Για μια ακόμη φορά, η επιστήμη έχει κάνει το θαύμα της. Όλοι μας είχαμε δει τον εκλιπόντα καθηγητή Hawking να χρησιμοποιεί υπολογιστή για να μιλάει, παρά το γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια της ζωής του δε μπορούσε να κινήσει παρά ελάχιστα, έναν μυ στο πρόσωπό του. Κι όμως, η τεχνολογία μπόρεσε και το έκανε εφικτό!

Πλέον, η τεχνολογία δεν είναι ούτε τόσο ογκώδης, ούτε χρειάζεται να εστιάζει σε έναν μυ, ούτε βέβαια πρέπει να έχει κανείς κινητικά προβλήματα για να τη χρησιμοποιήσει! Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι ατελείωτες! Το νέο λειτουργικό σύστημα των iPhones, το iOS 12 περιέχει το σετ εντολών ARKit 2, το οποίο είναι ένα προγραμματιστικό «πακέτο» για ανάπτυξη εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality ή AR). Μέσω αυτού, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα TrueDepth που βρίσκεται στα iPhone X, XS, XS Max και XR, ώστε να υπολογίσουν το που κοιτάνε τα μάτια του χρήστη – και βέβαια να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία καταλλήλως, ώστε να προσθέσουν νέες δυνατότητες στις εφαρμογές και τα apps!

Κάποιοι το έκαναν ήδη! Το Hawkeye Access είναι ένα τέτοιο app, το οποίο εκμεταλλεύεται την τεχνολογία ανίχνευσης ματιών και την κίνηση του προσώπου, έτσι ώστε να μπορείς να χειρίζεσαι το smartphone σου εντελώς «hands-free»! Προφανώς ο πρώτος στόχος της εφαρμογής είναι όντως άτομα με κινητικά προβλήματα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε μπορεί να βοηθήσει και τον οποιονδήποτε άνθρωπο έχει συχνά τα χέρια του απασχολημένα.

Πως δουλεύει

Προφανώς, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις το Hawkeye Access στο App Store της Apple, να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις στη συσκευή σου. Το επόμενο βήμα, όταν ανοίξεις το app για πρώτη φορά, είναι το «καλιμπράρισμα», δηλαδή η ρύθμιση του προγράμματος για τα δικά σου μάτια (μόνο). Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σε αυτό το βήμα, διότι το σωστό καλιμπράρισμα είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος. Στην οθόνη θα εμφανιστούν κάποια σημεία, στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι το πρόγραμμα να «καταλάβει» το που κοιτάς. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις το πως θα… επιλέγεις. Δηλαδή το αντίστοιχο του πως κάνεις «κλικ» με τα μάτια. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι, είτε με χαμόγελο, είτε με ανοιγόκλεισμα των ματιών, είτε απλά με σταθερό βλέμμα προς το επιθυμητό σημείο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μόλις ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, θα καταλάβεις πως το Hawkeye Access είναι ουσιαστικά ένας browser, ο οποίος σου επιτρέπει να «μπεις» εύκολα σε διάφορα sites μέσω bookmarks, μεταξύ των οποίων τα πιο γνωστά (Facebook, Google, Instagram, Twitter, Wikipedia, Amazon και άλλα). Η λειτουργία του γίνεται, προφανώς, με τα μάτια, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται ένας ‘σταυρός’ εκεί που κοιτάς. Τα bookmarks είναι μεγάλα και ευδιάκριτα και, όταν κεντράρεις σε ένα, το μόνο που μένει είναι να… κάνεις όποια μέθοδο διάλεξες ως μέθοδο επιλογής – εμείς θα προτείναμε το ανοιγόκλεισμα ματιών, για να μην κάθεσαι να χαμογελάς στο κινητό σου κάθε τόσο.

Η εταιρεία που κατασκεύασε το Hawkeye Access έχει προσθέσει λειτουργίες και κινήσεις για κύλιση πάνω/κάτω, για πίσω/εμπρός, για το home button και διάφορα άλλα, τα οποία κάνουν τη χρήση ακόμη πιο εύκολη.

Λοιπόν, αν απλά θες να το δοκιμάσεις από περιέργεια ή βρίσκεσαι, για παράδειγμα, πολύ συχνά στην κουζίνα μαγειρεύοντας, με τα χέρια βρεγμένα, λαδωμένα ή καλυμμένα με αλεύρι, ενώ στο iPhone σου βρίσκεται η συνταγή, μπορεί το Hawkeye Access να σε βοηθήσει να μη… λαδώσεις το νέο σου κινητό. Για τους ανθρώπους, όμως, με κινητικά προβλήματα, μπορεί να είναι πιο πολύτιμο κι από χρυσάφι!