8
Ψυχαγωγία

Άκου μουσική από το YouTube στο υπόβαθρο

Άκου μουσική από το YouTube στο υπόβαθρο
Κανονικά έτσι θα έπρεπε να δουλεύει το YouTube στο iPhone: χωρίς διαφημίσεις, χωρίς διακοπές, στο παρασκήνιο! Μάθε πώς γίνεται!

Το YouTube είναι ένα site το οποίο ξεκίνησε σε browser και εν πολλοίς αναπτύχθηκε πάνω σε αυτό. Η μετάβαση σε smartphones και apps έγινε πολύ αργότερα και, ενώ σου δίνει την δυνατότητα να δεις όποιο βίντεο θέλεις, δεν έχει την ίδια ευκολία που έχει η αντίστοιχη έκδοση για υπολογιστές. Όπως, για παράδειγμα, το να αφήσεις ένα βίντεο να παίζει ενώ εσύ ασχολείσαι με κάτι άλλο στον υπολογιστή. Κι όμως, γίνεται!

Εδώ έρχεται το Vinegar, ένα ιδιοφυές extension για το YouTube, το οποίο βρίσκεται διαθέσιμο στο App Store και δουλεύει τόσο σε iPhones, όσο και σε iPads και Macs. Ο στόχος του είναι να αντικαταστήσει τον video player του YouTube με τον δικό του, ο οποίος έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Η πιο σημαντική λειτουργία είναι αυτή της αφαίρεσης των διαφημίσεων μέσα από τα βίντεο. Προφανώς εννοούμε τις διαφημίσεις που βάζει το ίδιο το YouTube, διακόπτοντας την αναπαραγωγή του κάθε βίντεο, και όχι τυχόν προωθητικές ενέργειες που έχει βάλει μέσα στο βίντεο ο ίδιος ο δημιουργός του. Οι διαφημίσεις του YouTube είναι άκρως ενοχλητικές και πολλές φορές, λόγω του ότι είναι στοχευμένες, άβολες. Ενώ στους υπολογιστές μπορείς να τις ξεφορτωθείς απλώς με ένα ad-blocker, στις φορητές συσκευές αυτό δεν γίνεται. Το Vinegar διαθέτει και ενσωματωμένο ad blocker, για να μπορείς να βλέπεις όποιο βίντεο θέλεις χωρίς διακοπές.

Κάτι άλλο το οποίο ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει είναι το ότι το YouTube παρακολουθεί την ίδια την αναπαραγωγή των βίντεο και καταγράφει πότε πάτησες play, pause, ή έτρεξες το βίντεο εμπρός ή πίσω! Όχι ότι προκαλεί κάποια έκπληξη, αλλά τώρα το μαθαίνεις επισήμως. Και βέβαια το Vinegar σταματά αυτή την παρακολούθηση από το YouTube!

Το πιο σημαντικό, ίσως, χαρακτηριστικό του Vinegar είναι το ότι επιτρέπει το picture-in-picture, με το οποίο μπορείς να έχεις το βίντεο να παίζει σε ένα μικρό παράθυρο, ενώ εσύ κάνεις κάτι άλλο, π.χ. έχεις ανοίξει κάποιο άλλο app.

Το καλύτερο, όμως, είναι το ότι το Vinegar διαθέτει και λειτουργία audio only, το οποίο αφήνει τα βίντεο να συνεχίσουν να παίζουν, ακόμη κι όταν το Safari είναι στο υπόβαθρο. Όπερ σημαίνει πως μπορείς να μετατρέψεις το YouTube σε… Spotify! Μπορείς να φτιάξεις playlists και να ακούς μουσική, ενώ ασχολείσαι με άλλες δουλειές, σε άλλα apps, χωρίς το βίντεο (δηλαδή η μουσική) να σταματήσει ποτέ! Απλά επιλέγεις Audio από την επιλογή για ποιότητα βίντεο.

Το μόνο πρόβλημα του Vinegar είναι το ότι (ακόμη) δεν υποστηρίζει βίντεο 4k ή HDR. Βέβαια, αυτό είναι μικρό κακό, μιας και πολλές συσκευές δεν διαθέτουν οθόνη ικανή για αναπαραγωγή τέτοιων βίντεο, αλλά για κάποια Mac και iPhones και iPads ίσως είναι ενοχλητικό. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ότι το Vinegar δεν είναι δωρεάν. Από την άλλη, όμως, κοστίζει μόλις 2 δολάρια, ποσό το οποίο αξίζει και με το παραπάνω, αν είναι να γλυτώσεις από διαφημίσεις και την διακριτική παρακολούθηση της Google.