6
Πολιτισμός

Άκουσε σε μια γλώσσα, διάβασε σε άλλη!

Άκουσε σε μια γλώσσα, διάβασε σε άλλη!
Οι εξελίξεις στην αυτόματη μετάφραση δεν έχουν τέλος. Η πασίγνωστη υπηρεσία Google Translate αξιοποιώντας AI θα δημιουργεί κείμενο κατά τη μετάφραση και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Η Google συνεχίζει την εξέλιξη των προϊόντων της με αμείωτους ρυθμούς. Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που γράφαμε πάλι για τα συστήματα αυτόματης μετάφρασης της εταιρείας και ο γίγαντας της πληροφορικής μας «αναγκάζει» να ξαναγράψουμε για το ίδιο! Αλλά δεν είναι το ίδιο…

Η νέα προσθήκη στις λειτουργίες του Google Translate – και μιλάμε για το app που κυκλοφορεί για το Android – είναι η δυνατότητα της «ζωντανής απομαγνητοφώνησης», αν μπορούμε να το μεταφράσουμε έτσι, σε διάφορες γλώσσες. Με απλά λόγια, η λειτουργία αυτή σου επιτρέπει να ηχογραφείς σε μια γλώσσα και να το έχεις να αποδίδεται σε μια άλλη γλώσσα, μεταφρασμένο σε πραγματικό χρόνο!

Η λειτουργία αυτή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο Google Translate, βέβαια, μιας και βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά πριν λίγες εβδομάδες η Google έκανε μια επίσημη παρουσίαση με πολύ πειστικές επιδείξεις.

Η εταιρεία αναφέρει πως, μιας και μιλάμε για ζωντανή ομιλία, το σύστημα συνεχίζει και επανεκτιμά ολόκληρη τη μετάφραση, καθώς η ομιλία συνεχίζεται, κάτι πολύ λογικό, μιας και το νόημα μιας φράσης ή μιας πρότασης ή, ακόμη, και μιας ολόκληρης ομιλίας, μπορεί να αλλάξει άρδην από μια επόμενη φράση. Από εκεί και μετά, προστίθενται σημεία στίξης, διορθώνονται λέξεις των οποίων η μετάφραση επηρεάζεται από το θέμα της συζήτησης (ή της ομιλίας), ενώ προσπαθεί και να λάβει υπ’ όψη και πράγματα όπως τοπικές προφορές και διάλεκτοι.

Η Google αναφέρει πως το σύστημα θα απαιτεί σύνδεση στο Internet για να λειτουργήσει, κάτι που σημαίνει πως, μάλλον, χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ απ’ όση είναι διαθέσιμη σε ένα μέσο smartphone αυτή τη στιγμή. Επίσης αναφέρουν πως το σύστημα θα βελτιώνεται συνεχώς, καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο υπόβαθρο συνεχίζουν και βελτιώνονται.

Ακόμη βέβαια δεν γνωρίζουμε πότε αυτή η λειτουργία θα γίνει διαθέσιμη σε όλους, μιας και το μόνο που αναφέρει η Google είναι… στο μέλλον.