8
Ψυχαγωγία

Ταξιδεύοντας… εικονικά

Ταξιδεύοντας… εικονικά
Τώρα μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου εικονικά ταξίδια χρησιμοποιώντας το Google Earth, να τα μοιραστείς με τους φίλους σου ή να τα κάνεις κοινόχρηστα για όλους.

Το Google Earth δημιουργήθηκε για να φέρει σε όλους τους ανθρώπους την εικόνα της Γης. Όμως ο στόχος της Google δεν ήταν ποτέ το να δημιουργήσουν απλά έναν ψηφιακό άτλαντα, στατικό και άψυχο όσο οι έντυπες εκδόσεις που όλοι γνωρίζουμε από το σχολείο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Google, πάντοτε ήθελαν να «ζωντανέψουν» το Google Earth, να εμφυσήσουν τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται, διαμορφώνουν και μετασχηματίζουν το τοπίο, στους ίδιους τους χάρτες και στις εικόνες.

Εδώ και 15 χρόνια που υπάρχει το Google Earth, ο στόχος αυτός υπήρχε και οι προγραμματιστές δούλευαν για να το κάνουν πραγματικότητα. Οι χρήστες, από την άλλη, μπορεί να αγκάλιασαν το Google Earth από την πρώτη στιγμή, όμως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για όλους μας, είναι οι ιστορίες. Οι ιστορίες των τόπων που έχουν σημασία για τον καθένα μας, οι ιστορίες που μας σημάδεψαν· το που πήγαμε, που ανάψαμε μια φωτιά στην ακροθαλασσιά, που κάναμε πρόταση γάμου, που δώσαμε το πρώτο μας φιλί. Οι ιστορίες μας είναι αυτές που διαμόρφωσαν τον ανθρώπινο πολιτισμό, ακόμη και πριν την έναρξη της γραπτής ιστορίας. Οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω από τους ηλικιωμένους και άκουγαν ιστορίες.

Τώρα το Google Earth σου επιτρέπει να γράψεις κι εσύ τις δικές σου ιστορίες, έχοντας ολόκληρη την υδρόγειο ως το άδειο χαρτί, για να το γεμίσεις με αυτές που είναι σημαντικές για εσένα!

Στους χάρτες και στις δορυφορικές εικόνες του Google Earth μπορείς να ζωγραφίσεις τα δικά σου «σημεία ενδιαφέροντος», να τραβήξεις γραμμές και σχήματα, να προσθέσεις το δικό σου κείμενο αλλά και εικόνες και βίντεο, συνδέοντάς τα με τοποθεσίες. Μπορείς να οργανώσεις αυτές τις ιστορίες, φτιάχνοντας μια ροή γεγονότων, ακόμη και να συνεργαστείς με άλλους για να την ολοκληρώσετε μαζί. Και βέβαια, μιας και ζούμε στην εποχή του sharing, να μοιραστείς αυτές τις ιστορίες με άλλους. Αυτοί, πατώντας το πλήκτρο Present θα μπορέσουν να πετάξουν από μέρος σε μέρος και να παρακολουθήσουν την αφήγησή σου.

Η Google πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Google Earth για browsers και συσκευές smartphone και tablet, προσθέτοντας το Voyager, το πρόγραμμα που επέτρεπε την προσθήκη ιστοριών από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του κόσμου.

Σήμερα το πρόγραμμα κάνει το τελικό του βήμα: βάζει στα χέρια σου (και όλων μας) τη δύναμη της διήγησης.

Τα εργαλεία της δημιουργίας είναι πλέον διαθέσιμα στο Google Earth για το web. Μπορείς να δεις τα projects σου και σε φορητές συσκευές μέσω του app για iOS και Android, μπορείς να τα μοιραστείς μέσω του Google Drive και βέβαια μπορείς να προσκαλέσεις άλλους να συνεργαστούν μαζί σου για να δημιουργήσετε ακόμη καλύτερες ιστορίες.